Руският цар забранява брака на Княз Александър I с внучката на кралица Виктория

От дясно наляво: Великият княз Павел Александрович, принц Александър Батенберг с военния наставник на великите князе, адмирал Дмитрий Арсениев и други военни пред палатката на Горна Студена.

Два уникални исторически албума за княз Александър Батемберг и Сръбско-българската война издаде Тошо Пейков

Любовни драми и много интриги бележат живота на фамилията на княза

Историята на един незаслужено забравен от българите княз - Александър I Батенберг, буквално оживява в новите книги - албуми на Тошо Пейков. Бившият депутат днес е позагърбил политиката и се занимава с родолюбива дейност - прави изложби, пише книги и издава исторически албуми. Той буквално живее с миналото и смята, че точно знанието за него ще ни отведе в бъдещето. Българите още мечтаят за отминалото величие на родината и точно това им дава Тошо Пейков. Вече са готови два нови великолепни луксозни албума от неговата поредица. Първият беше за българските опълченци, а сега продължението са „Александър I - Князът на Нова България“ и „Кратка история на сръбско-българската война“. В тези два албума на повече от 550 страници има уникални и невиждани снимки досега, разказът за събитията от онези години е изпълнен с изключително много детайли и интересни случки. Фотографиите наистина са като бисери, които ще запленят всички.

Идеята за тези два албума идва през 2017 г., когато се навършиха 160 г. от раждането на първия български княз на Третата Българска държава - Александър I. Вярно е, че днес някои хора се мъчат да пренапишат историята или да я неглижират, вярно е, че са други героите на нашето време, но тези родолюбиви действия на Тошо Пейков наистина заслужават аплодисменти и поклон. „За съжаление, освен кметът на Сливница Васко Стоилков никой не почете тази кръгла годишнина тогава“, споделя Пейков пред „Труд“. И разказва за голямата изложба, направена в читалището на Сливница, където пристигат представители и на фондация „Батенберг“ от Хайлигенберг, близо до Дармщад. Те още пазят духа на аристократичната фамилия Батенберг и на нашия княз и точно там се ражда идеята след изложбата да направи голям албум. Пейков го представя през октомври в Дармщад и е посрещнат с голям възторг. Догодина на 2 април, на рождения ден на княза, ще бъде и голямата изложба в замъка Хайлигенберг, където българският княз е отраснал.

В първата книга - цялата за фамилия Батенберг, на 356 страници Пейков разказва историята на княза, на неговото семейство, на вуйчо му Александър II - царят Освободител, на леля му Мария Александровна, благодарение на която той става княз на България, на любовните им истории - все неща, които хората търсят по чужди филми и издателства, а сега те са събрани на тези страници и са готови за няколко театрални спектакъла и за поне 5 холивудски филми. Никой не поглежда към тях, а големи западни автори отдавна са създали романи, в които е разказана съдбата на бащата на Александър I - Александър Дармщат и майката - Юлия Хауке, за неравностойния им брак, който ражда обаче няколко владетели на Европа - кралицата на Испания, кралицата на Швеция... Тук е историята на рода Маунтбатън - тези, които са едната клонка на днешната английска династия, другата са Сакс Кобургите и те се събират в лицето на кралица Елизабет II и на принц Филип, който е от Батенбергите. Всички тези истински истории са разказани доста увлекателно и са илюстрирани с много и най-прекрасни фотографии, рисувани картини, правата за които Пейков получава от Саунтхямптън, където е архивът на брата на Александър - Лудвиг Батенберг Маунтбатън, от Виена, лично от музея в Дармщад. Той води лична кореспонденция с всички тях и правата върху тези над 400 големи снимки и репродукции, показани на по цяла страница, са запазени.

Разбира се, това е много скъпо удоволствие. Разходите дотук за Пейков са огромни. Но с помощта на неговата съпруга д-р Галина Йочева и някои негови приятели той успява да постигне забележителен резултат. Тези издания със сигурност трябва да ги има във всяко едно училище и читалище, във всяка една българска библиотека, във всички селища на страната.

Снимките наистина са уникални. Като тези, които преди повече от 140 години са били пред кабинета на княза в Двореца в София. Те са на неговите родители - майка му графиня Юлия Хауке и баща му - генералът от руската и австро-унгарската армия Александър Хесен Дармщат. След абдикацията от престола (1886 г.) князът ги е закарал в Германия, а сега са притежание на Дармщадския държавен архив. С много усилия Пейков получил техни фото-дигитални копия и сега ги публикува в книгата. Много интересни са снимките от архива на брата на княза - Лудвиг Луис Маунтбатън - и те невиждани досега в България. Когато започнал подготовката за изложбата, Тошо имал само 2-3 снимки, а след това от Виена получава фотографии - истински диаманти за нашата история. Това са непознати у нас снимки на неговата жена певицата Йоана Лойзингер, на семейството му, на децата му, които са кръстени от доктор Константин Стоилов с българските имена - Крум-Асен и Вера-Цветана.

За читателите ще бъдат изключително увлекателни разказаните от Пейков трогателни любовни истории, завладяващи драми, илюстрирани с красиви фотографии. Разтърсващ е любовният живот и биографията на вуйчото на принц Александър Батенберг - руския цар Александър II, на когото принцът е кръстен. Съдбата на България следва пламъка на една негова поредна любов.

На 13 март 1839 г., на път за Щутгарт, 21-годишният наследник на Руския престол, Александър Николаевич, по покана на тукашния владетел - Великият Хесенски херцог Лудвиг II, останал да нощува в Дармщат. Съдбоносно решение за бъдещето на Руската империя и за историята на Третото Българско Царство! Защото тази вечер той се влюбил в принцеса Мари фон Хесен - бъдещата руска царица и бъдеща любима леля на нашия бъдещ княз...

Разказът - с големи цветни репродукции и снимки, продължава с приказка за Принца и за Пепеляшка - за любимия брат на императрицата - принц Александър фон Хесен-Дармщат, основател на аристократичния германски род Батенберг. Пепеляшка е графиня Юлия фон Хауке - майката на нашия княз.

Принц Александър фон Батенберг е герой от Руско-турската война (1877-1878) за освобождението на българите. На 20-годишна възраст, младият Александър получава разрешение от кайзера Вилхелм I и от императора Александър II да постъпи в Руската армия, за да участва във войната. Бъдещият княз се прославя в боевете за освобождаването на България. При преминаването на Дунава той се отличава със смелостта си и е награден с Владимирски кръст с мечове лично от царя. Лейтенант Александър фон Батенберг преминава през лятото на 1877 г. Балкана, държи се достойно по време на похода на челния руски отряд на генерал-лейтенант Йосиф Гурко, а по-късно е придаден като офицер за свръзка към румънския княз Карол край Плевен. Прехвърля отново Балкана на 14 януари 1878 г. заедно с българските опълченци, участва в боевете край Стара Загора и стига до Сан Стефано.

Любовният му живот е белязан с много мъка и отчаяние, но и с борба. Всъщност руският цар Александър III забранява любовта и брака на княза. Той ненавижда своя братовчед, смята го за неблагодарен към Освободителката и за заплаха за амбициите на Русия на Балканите. Тези отрицателни свои чувства той не скрива от него и ги прехвърлят не само върху управлението на Княжество България, но и върху намеренията на Княза да се ожени, за да постави основите на една здрава Княжеска династия.

През 1883 г. Княз Александър I сключва таен годеж със 17-годишната принцеса Виктория Пруска Морета, дъщеря на германския престолонаследник Фридрих III и на съпругата му, принцеса Виктория - дъщеря на английската кралица. Избраницата на Българския Княз е внучка на императора Вилхелм I и на британската кралица Виктория. Неин брат е престолонаследникът-внук - бъдещият кайзер на Прусия и на Германия, Вилхелм II. Връзката на младите е истински любовен роман с много тайни съобщения, с кратки срещи, погледи и недомлъвки по време на балове и страстни писма. Перспективата за един династически брак, който би укрепил и утвърдил независимостта на българската корона, хвърля в бяс руския император. Изпечени майстори на интригите го злепоставят и така този брак остава само неосъществена мечта. По-нататък с прекрасни фотографии Пейков представя Съединението, Сръбско-българската война, преврата, контра-преврата и абдикацията.

Макетите на албумите, които Тошо Пеков отпечатва, са само в няколко екземпляра, поради липса на средства. Те са като истинските - офсетовите, но, за жалост, не може да намери кой да си купи предварително 250-300 броя. „Защото сумата за отпечатването не е по силите на един български пенсионер“, споделя Пеков. И се надява неговите сънародници да се събудят и, както се казва: Да се освестят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл