Руски анализатор: Хора като Путин не могат просто да си тръгнат

Андрей Колесников. Снимка: БНР

Ако опростим малко схемата, това всъщност е казахстанският вариант. Има баща на нацията, има и президент. Това заяви анализаторът Андрей Колесников по БНР във връзка с изненадващите конституционни промени в Русия и това дали президентът Владимир Путин ще управлява под една или друга форма и след изтичането на мандата му през 2024 г.

„Хора като него не могат просто да си тръгнат. Те остават в системата до физическия си край. Затова за него се създава конституционния орган Държавен съвет, чийто председател ще бъде той“, каза още Колесников, който е ръководител на програмата „Руска вътрешна политика и политически институции“ на московския център „Карнеги“.

По-рано тази седмица руската Държавна дума очаквано подкрепи единодушно на първо четене предложените от Владимир Путин конституционни промени. От 15 януари, когато президентът обяви промените в годишното си послание към Федералното събрание, неговият план за реформа на властта в Русия е в пълен ход. Протича като истинска спецоперация - неочаквано, бързо и ефективно.

Колесников призна, че няма отговор на въпроса защо предложените от президента промени се извършват с такива бързи темпове и цели четири години преди изтичането на мандата му

"Едно възможно обяснение е, че Путин е решил отрано да подготви структурата на бъдещата власт. Ситуацията в икономиката и в социалната сфера не е блестяща, но не е и катастрофална. Освен това рейтингът му падаше, а сега се стабилизира. Очевидно самият той изпитва някакво вътрешно безпокойство, че е нужно за всеки случай още сега да бъде подготвена бъдещата власт, за да може политическата класа да приеме идеите му и реалността, в която ще живее в близко бъдеще", каза експертът.

"Сигурен съм, че Путин все още не знае кой ще го смени. За четири години могат да се случат много неща, събития, да се появят нови лица, нови фигури. Да, състезанието за избор на негов приемник вече започна и един от участниците безспорно е Мишустин. Той обаче може да се провали като министър-председател. Всички имена, които обсъждаме в момента, могат да се окажат неактуални утре или след три години. Обикновено Путин действа контраинтуитивно, намира някакви неочаквани фигури, какъвто всъщност беше Мишустин. Така че все още е рано да говорим за това", коментира още Андрей Колесников.

Според него, Путин черпи своята легитимност изключително от победите в миналото, като тази във Втората световна война: "Най-голямата победа е във Великата отечествена война. Това е единственото, което обединява руснаците. Затова, естествено, той иска да се представя за наследник на тази победа и всячески да подчертава това. Да ритуализира самото празнуване на победата. За него това е много важен източник на харизма и легитимност. След Крим Путин е с изцяло развързани ръце. Може да говори неща, които преди не можеше да си позволи".

Коментари

Задължително поле