Руското разузнаване търси информатори в тъмната мрежа

Хората, които имат информация за предстоящи заплахи срещу Русия, вече могат да съобщят това на руските разузнавателни служби, като използват браузъра Tor в тъмната мрежа.

Съобщението за новаторския начин за изпращане на документи и друга информация, касаещи руската национална сигурност, се появи на уебсайта на Службата за външно разузнаване (СВР), руският аналог на ЦРУ, пише Russia Beyond.

За детайлно описание на процеса потребителите трябва да кликнат на бутона Report Information в долния ляв ъгъл на главната страница:

"Ако сте извън Русия и имате важна информация относно спешни заплахи за сигурността на Руската федерация, можете безопасно и анонимно да я споделите с нас чрез виртуалната рецепционна система (VRS) в мрежата на TOR", пише на страницата.

От разузнаването твърдят, че новата система ще позволи на всички запознати лица да споделят файлове и мисли "безопасно и анонимно". Те дори да осигуряват детайлни инструкции за съблюдаване на базови мерки, за да остане човек анонимен за местните власти.

"Ако сте във враждебна среда и/или имате причини да се тревожите за сигурността си, не използвайте устройство (смартфон, компютър), регистрирани на ваше име или свързани по какъвто и да било начин с вас или хората около вас. Вземете мерки за сигурност, съответстващи на важността на информацията, която искате да ни изпратите", пише на уебсайта.

На него има и публичен PGP-ключ "като допълнителна мярка за сигурност" за криптиране на съобщения, пуснати чрез новата система.

Когато потребителят посети за първи път уебсайта с намерение да сподели информация, пряко отнасяща се към руската национална сигурност, той ще получи код от пет думи за криптиране на съобщенията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия