Руснаци купуват имоти заради гражданство в ЕС

Островната държава предлага по-добри условия от нас

Има голям интерес и от китайци

Много руснаци и китайци купуват имоти в Кипър за да получат гражданство в ЕС. Като дава гражданство на инвеститорите, островната държава допринася за развитието на пазара на луксозни имоти. Същевременно в България, ако си купят имот, руснаците получават само разрешение да продължително пребиваване, което е със срок до една година. Оказва се, че Кипър предоставя много по-добри условия на инвеститорите като така привлича купувачи със сериозни банкови сметки. Същевременно в България продажбите на имоти край морето на руснаци намаляват през последните години и в резултат ваканционният пазар се движи от българи, които искат да имат втори дом.

Пътят към Лимасол, на южното крайбрежие в Кипър, е осеян с билбордове на лъскави нови жилищни строежи. Средният европеец обаче ще се затрудни с прочитането им, тъй като обикновено са написани на руски или китайски език, пише Financial Times. Билбордовете са показателни за пазара на луксозни имоти в града, който в последните пет години е движен предимно от чуждестранни капитали. Според Александрос Мулас, директор на отдел “Международно развитие” в Savills, кипърското правителство “привлече чуждестранни инвестиции и в същото време позволи на местни предприемачи да се възползват от изцяло нови възможности”.

Лимасол преживява бум на луксозното строителство, който бързо променя облика на града. На крайбрежието строителни кранове се извисяват над скелето на 37-етажната кула ONE. Триетажният пентхаус ще бъде завършен чак догодина, но вече е продаден за 19 млн. евро. Когато сградата бъде завършена, собствениците могат с основание да кажат, че това е най-високият дом в най-високата сграда в Кипър, поне докато не бъдат изградени кулите “Трилогия” надолу по същата улица. Макар че не се очаква да бъдат завършени до 2023 г., трите кули, които ще имат до 38 етажа, са привлекли 40 млн. евро от продажби и резервации, съобщава строителната компания Cybarco.

Двустаен апартамент на 30-я етаж на Трилогия Запад се продава за 2,08 млн. евро. В Limassol Del Mar, комплекс със 168 жилища, който трябва да бъде завършен през 2020 г., тристаен апартамент с гледка към Средиземно море, се продава за 3,69 млн. евро.

“В момента има забележително голямо търсене на нови и висококачествени жилища по крайбрежието”, казва Лефтерис Константину, директор на местната имотна агенция Louis Estates. “Търсенето идва главно от чуждестранни купувачи и инвеститори, предимно руснаци, но също така има значително търсене от арабските страни и Китай”, допълва той.

Голяма притегателна сила има програмата “златна виза” в Кипър, въведена след финансовата криза през 2012-2013 г. Тя предвижда предоставянето на постоянно местожителство на всеки, който е готов да инвестира 300 хил. евро в имот. Срещу 2 млн. евро купувачите могат да получат пълно кипърско гражданство. Брокерите на недвижими имоти бързо се възползваха от програмата за гражданство и тя се е превърнала в стандартен елемент от повечето имотни обяви в Кипър. Част от рекламите гласят “Сдобийте се с кипърско гражданство за 180 дни”,”Ще можете да пътувате, да живеете и работите във всички 28 страни членки на ЕС” и “Ще бъдете гражданин на данъчен рай в Европа”.

Програмите за гражданство несъмнено са популярни, като са донесли 4 млрд. евро на икономиката до миналата година, сочат данни на правителството. През март около 51% от всички имоти в Кипър са били купени от чужденци.

“По мое мнение повечето купувачи на паспорти нямат реални намерения да останат завинаги в Кипър”, казва Андонис Лоизу, анализатор и брокер на имоти. Купувачите трябва да задържат имота, купен чрез програмата, за три години. Неговата компания очаква, че след този период голяма част от тях ще продадат имота си на доста по-ниски цени от първоначално платените от тях. Програмите за даване на гражданство доведоха до ръст на цените на имотите в Кипър с 33% през миналата година, но нивото на заплатите остава без промяна. Това не е добре за местните жители, за които апартаментите стават твърде скъпи.

 

В България

300 хиляди евро за 1 година престой

1 млн. лв. в ДЦК за постоянно пребиваване

В България разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденци от страни извън ЕС, които са вложили поне 600 хил. лв. (малко над 300 хил. евро) в недвижим имот на територията на страната. Дава се възможност за продължително пребиваване, и ако чужденецът е собственик на повече от 50% от капитала на българско дружество, вложил е същата сума в капитала му и в резултат на това дружеството е придобило недвижими имоти в страната на тази стойност. Като специално е посочено, че ако имотите са придобити със заемни средства, непогасената част от заема не трябва да надвишава 25%. Разрешението за продължително пребиваване обаче е със срок до една година. Оказва се, че Кипър дава много по-добри условия на чуждите инвеститори, които срещу вложени 300 хил. евро в имот получават право за постоянно пребиваване.

Статут на дългосрочно пребиваване у нас може да се предостави на чужденец, който е пребивавал законно и без прекъсване на територията на страната в рамките на 5 години, пише още в Закона за чужденците в Република България.

За получаване на разрешение за постоянно пребиваване в България се изискват доста сериозни инвестиции, но не в имоти. Например разрешение за постоянно пребиваване ще получи чужденец, който вложи над 1 млн. лв. в акции на български търговски дружества, търгувани на фондовата борса, или в облигации и съкровищни бонове, издадени от държавата или от общините. Затова често се случва руснаци да купуват български държавни ценни книжа на стойност 1 млн. лв.

Разрешение за постоянно пребиваване се дава и при инвестиция на поне 6 млн. лв. в дружество, което не се търгува на борсата, или на 500 хил. лв. в дружество, което разкрие поне 10 работни места за българи.

Коментари

Задължително поле