На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Рухна част от къща в центъра на Шумен

Покрива на стара къща, паметник на културата, рухна в Шумен, за късмет няма пострадали

Покривът на стара къща, паметник на културата на 135 г., рухна по обяд в понеделник в центъра на Шумен. За късмет по това време в района на бул.“Цар Освободител“125 в Шумен не е имало минувачи, нито пък автомобили.

„Чу се страшен шум, помислих, че е земетресение. Две минути по-рано минах от там и можеше да ме убие“, разказа собственичката на съседния магазин Галя Недева. Тя е писала писмо до община Шумен за срутващата се пред очите й сграда, подавала е много сигнали. Двуетажната къща се руши, необитаема е от десетина година, а собствениците й не се разбират за ремонта. Общината обезопасила района – оградила целия тротоар с бодлива тел.

В понеделник улицата беше затворена от полицейски екип. Работници на общината започнаха разчистване на отломките, за да може да се отвори бързо натоварения булевард.

В къщата на втория етаж е живял известният шуменски художник Стефан Петров. Сега собственици са неговите наследници Златка Петрова и Петър Петров. На първия етаж стопанин е Иванка Петрова. Точно тя се явила в общината след подадената жалба от Недева. Обяснили й, че трябва да се изготви проект за ремонт на покрива, който да се съгласува, защото къщата е паметник на културата. След това й било указано, че ще може да търси парите от наследниците на художника по съдебен ред. Това пише в отговора си инж.Тодор Тотев до възмутената гражданка. Никой не предприел мерки и резултатът със срутването вече е факт.

 

Общината се закани сама да вземе мерки за сградата

По повод инцидента от община Шумен заявиха: „Къщата е частна собственост, паметник на културата от местно значение. Цялата грижа по поддръжката на имота е на собствениците. Единственото нещо, което общината може да направи в този случай, е да разчисти и да обезопаси временно района. Това вече е направено от работници на общинско предприятие „Строителство и благоустройство“.

Теренът е почистен от падналите тухли и другите строителни материали. Възстановени са мрежата и лентата, с които е ограден тротоарът, за да не се преминава покрай опасната къща.

Изготвено е писмо от общинската администрация, което ще бъде връчено на собствениците. По най-бързия начин те трябва да предприемат мерки по трайното обезопасяване на сградата така, че тя да не създава опасност за здравето и живота на гражданите. В противен случай общината ще предприеме сама необходимите мерки и впоследствие ще търси по съдебен ред направените разходи“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.