Ръководителят на командването на американската армия: Целта на атаките срещу базите в Ирак беше да загинат военни

Ръководителят на главното командване на армията на САЩ Марк Мили заяви, че иранските атаки по въздушните бази на Вашингтон в Ирак са били извършени с цел да бъдат убити военнослужещи от коалицията. Американската система за ранно предупреждение обаче е помогнала на силите на воиниците да се спасят.

От всички 16 ракети с малък обсег, изстреляни от Иран, една е ударила базата, разположена близо до иракския град Ербил, а други 11 са покосили тази до Айн ал Асад, където има стотици войници, част от коалицията за борба с „Ислямска държава“, каза Мили пред репортери в Пентагона.

Ракетите са били изстреляни от три места в Иран, които Техеран отказва да уточни. Мястото, където са ударили ракетите сочи, че Иран действително е целял да убие американски войници с тези удари. „Местата, покосени от ракетите, са достатъчно близо до оборудване и до военнослужещите, и вярвам, че на базата на това, което видях и знам, те е трябвало да предизвикат структурни щети, да унищожат военни автомобили и оборудване, и самолети, както и да убиват военнослужещи“, обясни генералът.

Коментари

Задължително поле