ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Ръстът на доходите изпреварва разходите

Пенсиите крепят семейния бюджет
Ядем повече яйца и кисело мляко

Доходите на българите растат повече от разходите им, показват данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Доходът на едно лице от домакинство в България се увеличава с 3,5% на годишна база и достига 1281 лв., а разходите растат с 2,1% до 1133 лв. в сравнение със същия период на 2016 г.

Домакинство образуват две или повече лица, които живеят в едно жилище или в част от жилище, хранят се заедно и имат общ бюджет, независимо дали имат роднински връзки помежду си, обясняват от НСИ.
От статистиката става ясно, че пенсиите крепят семейния бюджет. В структурата на общия доход у нас най-висок относителен дял e този от работна заплата (55,5%), следван от парите от пенсии (29,1%), от самостоятелна заетост (5,6%) и от социални обезщетения и помощи (3,2%).

Спрямо първото тримесечие на 2016 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 1,6%, а доходът от пенсии нараства с 2,6%.

НСИ отчита, че най-много пари харчим за храна (30,5%). След тях се нареждат разходите за жилище (20,1%), данъци и социални осигуровки (13,4%) и разходите за транспорт и съобщения (11,0%).

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2017 г. не се променя съществено спрямо миналата година. Увеличава се потреблението на яйца – от 33 на 34 бр., и на кисело мляко – от 6,2 на 6,4 килограма.

По-съществено намалява потреблението на зеленчуци – от 10,4 на 9,1 кг, на плодове – от 10,4 на 9,9 кг, и на прясно мляко – от 4,7 на 4,2 литра.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Статийката е написана доста объркано и затова не се разбира. Сумата 1281 се отнася за 3 месеца, т.е. по 427 на месец. Както се вижда пенсията е 29% от нея т.е. 142 лв. Отделен е въпросът как влиза в сметката домакинство от двама пенсионери с пенсии под 200 лв. И тук е в сила принципа за зелето с месо. Но така е като се взема средно аритметично.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.