Ръст на британската икономика след премахването на редица COVID ограничения

Икономиката на Обединеното кралство нарасна с 2,3% през април след премахването на редица ограничения, наложени за борба с разпространението на новия коронавирус. Това съобщи в петък Националната статистическа служба (ONS) на страната, предава TACC.

Ръстът на БВП на Великобритания през април е най-големият от юли миналата година, благодарение на нарастването на оборота на дребно и възобновяването на хотелския сектор. Разногласията между Лондон и Брюксел обаче след края на преходния период за Брекзит продължиха да влияят негативно върху икономиката. „Износът на стоки понастоящем се е възстановил от прекъсванията, наблюдавани в началото на годината. Вносът от Европейския съюз обаче все още е доста под нивото от 2020 г.“, поясняват от ONS.

В резултат на пандемията от април до юни миналата година БВП на Великобритания е намалял с 20,4% в сравнение с първото тримесечие. Според експерти това е най-големият спад на БВП за период от над 40 години - от третото тримесечие на 1979 година. Техническа рецесия - два тримесечни спада на БВП - за последно е наблюдавана в Обединеното кралство през 2009 г.

Обединеното кралство е една от страните, най-силно засегнати от коронавируса. Общо 128 000 души са загинали в резултат на инфекция в страната. Броят на откритите случаи на инфекция надхвърли 4,5 милиона.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа