Рядък син диамант беше продаден за близо 15 млн. долара

Рядък син диамант с тегло 20,08 карата, добит през септември в Южна Африка, беше продаден за 14,9 милиона долара, съобщи южноафриканската SABC, цитирана от TACC.

"Много сме доволни от сумата, за която е продаден камъкът, тъй като сделката потвърждава постоянната стойност на сините диаманти", заяви генералният мениджър на рудника, където диамантът беше открит, Ричард Дъфи. Цената на карат от този камък достига 741 хиляди долара.

Диамантът е открит в рудника Кулинан, на 40 км източно от Претория. Именно там през 1905 г. е добит най-големият в света диамант с тегло 3 106 карата (621,35 грама), известен като Кулинан или Звездата на Африка. Той беше представен от правителството на Трансваалската колония на британския монарх Едуард VII, който поръча неговата обработка от холандски бижутери. В резултат на нея камъкът с изключителна чистота и синьо-бял цвят е разделен на девет части.

Най-големият диамант от тази партида, Кулинан-1, с тегло 530 карата, е поставен в британския кралски скиптър, който се съхранява в Таъур. В короната на Британската империя е монтиран вторият по големина камък - Кулинан II, с тегло 317 карата. Той също може да се види в лондонския Тауър.

Коментари

Задължително поле