Самолетните билети поскъпват

Полетите през 2021 г. ще ни струват по-скъпо в сравнение с годините преди кризата, породена от COVID-19, прогнозират експерти.

Увеличението се дължи и на предварително продадените билети за провалени пътувания през 2020 г.

Във вторник и сряда цените са по-ниски 

Цените на самолетните билети вече са по-високи. Това съобщиха за “Труд” туроператорски компании, специализирани в продажбата им. Проверка в произволни сайтове на авиопревозвачи също показва, че според избрания период билетите през 2021 г. струват 10 на сто и 30 на сто повече в сравнение с нивата преди кризата, когато полетите бяха станали изключително достъпни. Увеличението на цените се дължи основно на ограничението в броя на реализираните въздушни курсове, както и ръст на разходите и намалени приходи за самолетните компании заради отлива от пътувания и мерките, наложени за ограничаване разпространението на COVID-19.

Загубите за авиосектора през изминалата 2020 г. се оценяват на 118 млрд. долара, изчисляват от Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). За да компенсират тези лоши финансови резултати авиопревозвачите се опитват плавно да повишават цените, обясниха експерти. Засега те изкачват, предлагат различни намаления за ранни резервации и за такива в последния момент, но определено мислят в тази насока, категорични са специалистите от туристическия бранш. Във вторник и сряда цените са по-ниски.

Другата причина е, че намалението на полетите като брой се съчетава с предварително продадените и неосъществени заради COVID-19 самолетни билети, които тепърва ще бъдат използвани. Повечето компании предпочетоха да не връщат пари на своите клиенти, а предложиха различни схеми за промяна на датите или замяна на средствата с ваучери за бъдещи пътувания, обясняват експертите. Така голяма част от седалките в намалелите по брой полети реално вече са продадени, а клиентите могат да ползват услугата в избрано от тях време.

От Международната асоциация за въздушен транспорт ИАТА прогнозират, че въздушният трафик ще започне да се възстановява през април-май, но нивата от 2019 г. ще бъдат достигнати най-рано през 2022 г. Точно при увеличаване на пътниците се очаква и да бъде по-драстично вдигната цената на самолетните билети. “Сегашното ниво на цените на самолетните билети не гарантира рентабилност на въздушния транспорт, следователно авиокомпаниите трябва или да намалят разходите, за което практически нямат резерви, или да спрат дъмпинга, обяснява пред РИА Новости Олег Пантелеев, който е собственик на компания, специализирана в анализи и прогнози за авиопазара. Според прогнозите на експерти могат да се очакват и фалити на авиопревозвачи, а към момента няма индикации за нови инвеститори, които да запълнят освободените от тях ниши, което допълнително ще подкрепи и тенденцията за увеличаване на цените на самолетните билети.

Не примат документа на хартия

Уиз Еър взима по 10 евро за СOVID-19 декларация

Според Уиз Еър изискването здравната декларация да се попълни онлайн е описано в мейлите, изпращани до клиентите на компанията.

По 10 евро за попълване на онлайн входна декларация за COVID-19 изисква от своите пътници нискотарифният превозвач “Уиз Еър”. Това алармира читател, пътувал на 5 януари от българската столица до летище Шарлероа в Белгия, в писмо до “Труд”, което се пази в редакцията.

Въпреки, че в мейла на компанията до пасажера било изрично записано, че документът може да се предаде на хартия, на аеропорта поискали от пътниците онлайн вариант, а при липса на време, интернет или смартфон под ръка повечето от тях се принудили да платят по 10 евро, за да бъде попълнена отново, но онлайн, декларацията от персонала на гише. Дамата твърди, че дори не е получила и касов бон за плащането.

От “Уиз Еър” обясниха, че изискването документа да е попълнен онлайн, а не на хартия е на белгийските власти. “Отчитайки глобалната епидемична обстановка, “Уиз Еър” следва стриктна политика от засилени мерки на безопасност, която е съобразена с националните законодателства във всички държави, се казва в отговор на компанията. Формулярът може да бъде попълнен на следния линк - https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form, в рамките на 48 часа преди пристигане в Белгия, допълват от превозвача.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм