Само ваксинирани на кръчма в Ню Йорк

Германската служба по ваксинирането вчера препоръча и всички деца на възраст от 12 до 17 години да бъдат имунизирани срещу коронавируса. На снимката - ваксинационен център на панаира в Дрезден.

Същото важи и за Северна Македония

Франция затяга контрола на здравните пропуски

Първо по рода си изискване влиза в сила в Ню Йорк - от днес за всякакви дейности на закрито в мегаполиса, като посещение на ресторанти, театри, киносалони, концертни и спортни зали, ще се изисква доказателство за поставена ваксина срещу коронавируса.

Документът ще се изисква както за служителите на обектите, така и за посетителите им. Те ще трябва да имат поне една поставена доза от използваните ваксини срещу коронавируса.

“Ако сте ваксинирани, вие имате ключ и можете да отворите вратата. Но ако не сте ваксинирани, за жалост не можете да участвате в много дейности”, заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Властите са определили гратисен период за въвеждането на изискването до 13 септември, след което ще започнат проверките дали мярката се спазва.

Същата мярка влезе в сила днес и в Северна Македония, в която достъп до ресторантите ще имат само хора, които представят ваксинационен сертификат. Глобите за заведенията за хранене, в които бъдат установени неимунизирани клиенти, ще варират от 2500 до 30 000 евро, съобщават от Държавната пазарна инспекция.

Междувременно френската полиция от днес затегна контрола относно изискването на здравния COVID пропуск в ресторанти, влакове и търговски центрове. Днес започна втората седмица от въвеждането на документа, като правителството по-рано предупреди, че ще толерира нарушения през първата седмица.

Десетки хиляди в различни френски градове протестират срещу здравния пропуск всяка събота вече месец.

А в Англия днес влязоха в сила облекчения за напълно ваксинираните хора. Те вече няма да бъдат подлагани на 10-дневна карантина след контакт със заразен с COVID-19.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят