Само 30% поискаха втората си пенсия

Повечето хора, които достигат пенсионна възраст, не са поискали парите си от частните пенсионни фондове.

Избират да получават разсрочено максималната сума от 300 лв.

Най-често парите стигат за една-две години, става ясно от предварителните данни на КФН

Взимат всичко наведнъж, ако имат под 900 лв.

Само около 30-40% от хората, които вече са навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към частните пенсионни фондове с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. Преобладаващата част от хората явно предпочитат да продължат да работят, за да може средствата им за старини да нарастват. Това обясни за „Труд“ Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за получаване на втора пенсия е осигурените да са родени след началото на 1960 г. и да са навършили годините за получаване на държавна пенсия. За 2021 г. за жените това означава възраст от 61 г. и 8 месеца, а за мъжете - 64 години и 4 месеца, затова все още няма мъже, които имат право на втора пенсия.

Към средата на ноември около 1700 договора за получаване на втори пенсии са подписани или са в процес на изготвяне, каза Евелина Милтенова. До края на годината се очаква тези договори да нараснат до около 2300 броя.

Очакванията са през следващата година да има много повече хора, които ще поискат да получават втората си пенсия. Догодина повече хора ще навършат необходимата възраст. При достигане на пенсионна възраст, според наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, хората могат да ги вземат накуп, разсрочено за определен срок или да получават пожизнена пенсия. 

Наведнъж могат да вземат парите си, ако те са под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лв. Разсрочените пенсии може да са в размер между 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната което в момента означава между 45 лв. и 300 лв. Като изберат каква сума искат да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв срок ще получават парите - една, две или например десет години. Пожизнените пенсии трябва да са над 15% от минималната, т.е. в момента над 45 лв.
Най-често хората, които вече са избрали каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото плащане.

Като най-често избират максималната сума от 300 лв., каза Евелина Милтенова. От 25 декември минималната пенсия става 370 лв. Това може да е една от причините хората да не бързат сега да започнат да получават парите си от универсалните пенсионни фондове. Догодина ще могат да изберат пенсията им да бъде 370 лв., но разбира се, така ще получават парите за по-малък срок отколкото, ако взимат по 300 лв. на месец.

Според данните на КФН от началото на изплащането на вторите пенсии на 1 септември до 30 септември  универсалните пенсионни фондове са заделени 334 хил. лв. за пожизнени пенсии, 824 хил. лв. за разсрочени и 7 хил. лв. за еднократни плащания. Това означава, че само 10-20 души са имали под 900 лв. и са ги взели накуп. 

През септември бяха сключени малко над 250 договора за получаване на втори пенсии. Това означава, че хората, които вече са започнали да взимат пожизнена или разсрочена пенсия за определен срок, са имали средно по около 4800-4900 лв. в личните си сметки в универсалните фондове. Тези пари са достатъчни човек да взима по 300 лв. в продължение на около 16 месеца.

Мъжете разполагат с повече от жените

Имаме натрупани средно по 4170 лв. за старини

Младите са с под 200 лв.

Осигурените в универсален пенсионен фонд имат по личната си партида средно по 4168,85 лв., показват данни на КФН.

Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85 лв., показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на септември. Тези пари са достатъчни за получаване на пенсия от 300 лв. в продължение на година и два месеца.

Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. 

Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж.

Но хората на възраст между 60 и 64 години, на които скоро им предстои да се пенсионират, също нямат много натрупани пари за старини. 

Според данните на КФН средната сума на осигурените в универсалните пенсионни фондове на възраст от 60 до 64 години е 4443,46 лв. Като мъжете имат средно по 4616,48 лв., а жените - малко по-малко, средно по 4252,29 лв. Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на жените.

В частните пенсионни фондове са осигурени и хора, които никога няма да се пенсионират за стаж в страната. Например хора, които от години са емигрирали и не плащат осигуровки в страната, но парите им във фондовете стоят. Както и чужденци, които за няколко месеца през лятото са работили в България и работодателите са им внесли осигуровки върху получените доходи. Затова данните за средния размер на наличните суми по сметките на осигурените не отразяват напълно точно какви средства имат хората, които действително ще се пенсионират в България. Но делът на емигрантите и чужденците в общия брой на осигурените не е толкова голям, че реалните данни да се различават много от обявените от КФН. Данните за първите хора, които вече взимат вторите си пенсии също потвърждават това.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари