Само 44 заразени с COVID-19 по време на полет в света от 1,2 милиарда пътници

Вероятността от инфектиране в самолета е 1 към 2,7 милиона

Едва 44 са случаите на COVID-19 от началото на 2020 г., при които се смята, че заразяването е свързано с полет, като в това число освен потвърдените случаи са прибавени и вероятните и потенциални такива, съобщиха от Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). За същия период от началото на годината със самолет са пътували 1,2 милиарда пътници в света, отчитат от организацията.

Дори и 90 на сто от случаите да не се докладвани, тогава става въпрос за заразяване на един от 2,7 милиона пътници, отчитат от ИАТА. Като допълват, че повечето случаи са регистрирани преди носенето на маска или друго предпазно средство, което покрива носа и устата на пътниците да станат задължителни по време на полет.

Направени симулации са показали, че разпространението на вируса се ограничава от системите за регулиране на въздушния поток на самолетите, инсталираните високоефективни филтри, естествената бариера на облегалката на седалката, низходящият поток на въздуха и високата скорост на обмен на въздуха.

Само преди дни изследване на Европейската туристическа комисия, направено сред представители на 10-те най-пътуващи нации в ЕС показа, че страхът от заразяване с COVID-19 в самолета или на летището въпреки това продължава да бъде най-голям. Подобно притеснение имат повече анкетирани, като след това следват притеснението от пътуване в обществения транспорт и разглеждането на туристически атракции. 

Коментари

Задължително поле