Санду: През 2030 г. Молдова трябва да стане член на ЕС

Президентът на Молдова Мая Санду.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че страната трябва да стане член на Европейския съюз до 2030 г.

„През 2030 г. Молдова трябва да стане член на ЕС. Днес имаме реален шанс да станем пълноправен член на европейското семейство. Имаме подкрепата на страните от ЕС. Молдовците избраха европейския път, но колко бързо получаваме към ЕС зависи само от нас", каза тя. Санду в петък, обръщайки се към парламента относно процеса на европейска интеграция.

Държавният глава призова всички политически сили да подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз и то безусловно. „Коя идеология ви пречи да признаете, че няма друг път? Докъде ни доведе търсенето на други пътища? ОНД, Митническият съюз, Евразийският икономически съюз, вариантът „и с едните, и с другите“ не ни доведе доникъде“, каза Санду.

„Заедно спечелихме уважението на свободните и могъщи държави по света и ви уверявам, че мирът и демокрацията в нашата страна ще бъдат защитени. Президентът Клаус Йоханис твърдо заяви, че Румъния няма да оттегли подкрепата си за Молдова при никакви обстоятелства Имаме гарантираната подкрепа и на Румъния, и на САЩ, и на страните-членки на ЕС“, каза президентът на Молдова.

В началото на март миналата година Санду подписа молба за присъединяване на Молдова към Европейския съюз. На срещата на върха в Брюксел на 23 юни 2022 г. Съветът на Европейския съюз одобри предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидати за присъединяване към съюза. В същото време Европейската комисия има девет препоръки, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за присъединяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа