Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина, тъй като кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен сектор. Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство в четвъртък, също бележи важна стъпка встрани от стриктната система за настойничество, управлявала страната от десетилетия насам, пише БГНЕС.

"Сега жените могат да започнат собствен бизнес и да се възползват от (правителствени) електронни услуги, без да се налага да доказват съгласието на настойник", заяви министерството на търговията и инвестициите.

В системата за настойничество на Саудитска Арабия жените трябва да представят доказателства за разрешение от мъжки "настойник" - обикновено съпруг, баща или брат.

Зависимата от петролните приходи Саудитска Арабия се стреми да увеличи частния сектор в страната, включително чрез разширяване на заетостта на жените, в рамките на плана за реформа за ерата след петрола.

От кабинета на главния прокурор съобщиха, че ще започнат набирането на жени за разследващ персонал. Кралството също така откри 140 работни места за жени на летища и гранични пунктове, като тази историческа стъпка била толкова очаквана, че желание да заемат тези ограничени постове изразили 107 000 саудитки.

Коментари

Задължително поле