Саудитска Арабия разкритикува намесата на Иран в Близкия изток

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд разкритикува на среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва намесите на Иран в Близкия изток, предаде Ройтерс.

На обща пресконференция с Лавров, предавана от саудитската телевизия, министърът каза, че свързани с Техеран милиции пречат за постигането на решение за войната в Сирия. Той обвини също подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, че възпрепятстват мирните усилия в страната.
На пресконференцията след срещата Лавров заяви, че има сили, които искат да провалят политическия диалог с организацията на хусите "Ансар Аллах", предаде ТАСС.

Приветстваме усилията на ООН за започване на конструктивен диалог по политически въпроси с движението на хусите, но в тази връзка отбелязахме, че има желаещи да провалят този процес. Имам предвид ракетното нападение на летището в Аден на 30 декември точно в момента, когато там извършваше кацане самолет с членовете на новото йеменско правителство. Настояваме за обективно и щателно разследване на инцидента, каза Лавров.

Москва приветства новината за създаването на новото правителство на Йемен с участието на представители на Южния преходен съвет и редица други политически сили, както и посредническата роля на Рияд в този процес, подчерта Лавров.

Коментари

Задължително поле