Саудитският престолонаследник обвинява Иран за нападенията в Оманския залив

Мохамед бин Салман Ал Сауд. Снимка: Уикипедия

В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитирано от саудитската телевизия "Ал Арабия", престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд посочва Иран като извършител на нападенията в четвъртък срещу два петролни танкера в Оманския залив. "Иранският режим не уважи визитата на японския премиер в Техеран, докато той беше там, и отговори на неговите усилия с атаки срещу два танкера, единият от които беше японски", заяви Мохамед бин Салман, цитиран от БТА. По думите му поведението на Иран изисква решителна позиция от страна на международната общност.

Престолонаследникът заяви още, че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет, предаде Ройтерс.

Атаките, за които САЩ обвиниха Иран, повишиха опасенията от задълбочаване на конфронтацията в региона. Иран отрече обвиненията, че е замесен в атаките южно от Ормузкия проток - главен транзитен път за транспортиране на петрол, припомни Ройтерс.

В интервюто престолонаследникът казва още, че заподозрените за убийството на журналиста Джамал Хашоги са правителствени служители и ще им бъде потърсена "пълна отговорност". Мохамед бин Салман декларира, че стратегическите отношения между Рияд и Вашингтон няма за пострадат от никакви "медийни кампании". Саудитска Арабия е загрижена за сигурността и стабилността в Судан и ще продължи да подкрепя своите "судански братя", заявява принцът в интервю за вестник "Аш Шарк ал Аусат".

Коментари

Задължително поле