САЩ възобновят производството на ракети, които бяха забранени от договора с Русия

Снимка: Twitter

Разработването на оръжията започнало още през 2017 г.

САЩ имат намерение да възобновят производството на крилати наземни ракети, които бяха забранени според договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, информира РБК. Новината беше съобщена от говорител на американското министерство на отбраната пред сайта "Авиейшън Уийк".

От ведомството поясниха, че работата по разработването на ракетите е започнала още през 2017 г., докато споразумението беше в сила. Въпреки това, от Пентагона са категорични, че правителството на президента Доналд Тръмп не е имало намерение да ги създава и използва.

От министерството на отбраната също така разясниха, че ракетите, които произвеждат, няма да бъдат ядрени и че нямат никакво намерение да разработват подобен вид оръжия. От Пентагона добавиха и че са готови да преустановят работата по проекта ако Русия се върне и спазва договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

На 4 март руският президент Владимир Путин официално извади страната си от споразумението с обяснението, че "ние няма да се да спазваме този договор, докато САЩ не спрат да го нарушават или не изтече срока му".

През февруари Вашингтон напусна споразумението, подписано още през 1987 г., с обяснението, че руската ракета "9M729" нарушава договора.

Коментари

Задължително поле