САЩ и Китай са разположили самолетоносачи в Южнокитайско море

Военната активност в Южнокитайско море се е засилила през почивните дни, когато във водния басейн навлязоха китайски самолетоносач и американска експедиционна ударна група, която дори започна учения в региона, съобщава CNN.

Междувременно САЩ и Филипините се подготвят за още едни съвместни учения, докато министърът на отбраната на САЩ предлагаше начини за задълбочаване на военното сътрудничество между Вашингтон и Манила, на фона на засиленото китайско военно присъствие в спорните води.

Китайският държавен Global Times в неделя заяви, че първият самолетоносач на страната Ляонин е навлязъл в Южнокитайско море в събота, след като завърши седмица военноморски учения около Тайван. Няма официално съобщение за позицията на Ляонин, но китайският таблоид прилага сателитни снимки, публикувани за първи път от американската медия The War Zone.

Съобщението за пристигането на Ляонин в Южнокитайско море идва, след като експедиционна ударна група на ВМС на САЩ, оглавявана от самолетоносача USS Theodore Roosevelt и десантно-щурмовия кораб USS Makin Island, проведе учения в Южнокитайско море ден по-рано. Към двата бойни кораба се присъединиха крайцер, разрушители и по-малки кораби-амфибии.

Плавателните съдове също превозваха стотици бойци на морската пехота от 15-та експедиционна морска част, както и поддържащите ги вертолети и изтребители F-35. „Тази експедиционна ударна сила демонстрира категорично, че ние поддържаме надеждна за борба сила, способна да реагира на всякакви непредвидени обстоятелства, да възпира агресията и да осигури регионална сигурност и стабилност в подкрепа на свободен и отворен индо-тихоокеански регион“, заяви капитанът на американската 3-та десантна флотилия Стюарт Батешански.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия