САЩ и Русия внесоха свои проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН за Венецуела

СС на ООН

Съединените щати призовават Съвета за сигурност на ООН да призове официално за свободни и честни президентски избори с международни наблюдатели във Венецуела, съобщи Ройтерс и отбеляза, че това е накарало Русия да внесе конкурентна проекторезолюция.

Дипломати от 15-те държави членки на Съвета за сигурност са се срещнали при закрити врата, за да обсъдят изготвената от САЩ проекторезолюция. В нея се изразява "пълна подкрепа за Националното събрание като единствената демократично избрана институция" във Венецуела.

По време на обсъждането на американския текст Русия, която обвини Вашингтон, че подпомага опит за преврат във Венецуела, е предложила алтернативен текст, казват дипломати.

В него се изразява "загриженост заради опитите за намеса във въпроси, които са изцяло в рамките на вътрешната юрисдикция". Изразява се и "безпокойство заради заплахите за употреба на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост" на Венецуела.

Не е ясно дали и кога ще бъдат предложени за гласуване проекторезолюциите. За да бъдат приети, те се нуждаят от гласовете на девет страни, както и да не им бъде наложено вето от САЩ, Великобритания, Франция, Русия или Китай.

Коментари

Задължително поле