САЩ местят ядрени оръжия от Турция в Румъния

Съединените щати са започнали преместване в Румъния на ядрените си оръжия, базирани в Турция, съобщи сайтът "Юроактив", като се позова на два независими източника. В публикацията се казва още, че това става на фона на влошените отношения между Вашингтон и Анкара заради екстрадирането на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен.

Местенето става от "Инджирлик" към базата "Девеселу" в Румъния, която се намира на по-малко от 100 км от България, твърдят източниците. Уточнява се, че тази стъпка е предизвикателство и в технически, и в политически план. От времето на Студената война в базата "Инджирлик" са базирани около 50 единици тактически ядрени оръжия и това е на стотина километра от границата със Сирия, отбелязва изданието, цитирано от БНР.

По време на опита за военен преврат в южната ни съседка токът във военната база е прекъснат и турското правителство издаде забрана американски самолети да влизат и излизат от страната. Малко по-късно ръководителят на базата беше арестуван заради връзки с превратаджиите.

Румънското външно министерство категорично опроверга информацията.

От своя страна НАТО даде дипломатичен отговор, като заяви, че съюзниците трябва да се уверят, че ядрените оръжия, разположени в Европа, се намират "в безопасност".

Коментари

Задължително поле