САЩ наложиха санкции на губернатора на Хонконг

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу губернатора на Хонконг Кари Лам, най-новото действие на администрацията на Тръмп, насочено към ограничаване на влиянието на Пекин върху полуавтономния китайски град, пише европейската редакция на Politico.

Лам бе добавенa в петък към списъка на „Специално определени граждани“, управляван от Службата за контрол на чуждестранните активи - агенцията на Министерството на финансите, натоварена с налагането на икономически и търговски санкции.

„Като част от усилията си за прилагане, OFAC публикува списък на физически лица и компании, които са собственост или контролирани от, или действащи за или от името на целеви държави“, обясняват от ведомството. Тези активи са блокирани и на американците „по принцип е забранено да се занимават с тях“.

Добавянето на Лам към списъка идва седмица, след като тя обяви, че Хонконг ще забави с година изборите си за Законодателен съвет, предварително планирани да се проведат през септември, поради опасения от коронавирус.

Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани разкритикува решението на Лам миналия петък, като заяви, че „подкопава демократичните процеси и свободи, които са в основата на просперитета на Хонконг“.

МакЕнани също така заяви, че решението на Лам да използва своите извънредни правомощия за отлагането представлява „само най-новото в нарастващия списък на нарушени обещания на Пекин, който обещаваше независимост и свободи на хонконгския народ до 2047 г. в китайско-британската съвместна декларация“.

Коментари

Задължително поле