САЩ получи „ваксината Тръмп“

Резолюцията за импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Въпреки заплахата от импийчмънт, все още действащият американски президент попречи на „бликрига“ на либералите 

В обозримо бъдеще все още действащият президент на САЩ Доналд Тръмп е подложен на риска да попадне в един от най-лошите периоди от своя живот. Можем да кажем, че този период вече е започнал, тъй като Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за неговия импийчмънт. Тръмп беше обвинен в „подстрекателство към бунт“. Сега, за да го отстранят от власт предсрочно, е необходимо решението на Сената. Освен това на президента бе забранен достъпа до много от известните социални мрежи. 

Напрежението в последните събития, свързани с Тръмп, се сравнява от повечето експерти със скандала Уотъргейт и Ричард Никсън, който подаде своята ставка заради обвинения в подслушване на централата на Демократическата партия Тогава срещу Никсън бяха повдигнати редица обвинения и вероятно същото ще очаква Тръмп. Едно от най-важните е злоупотребата с правомощията му на президент. 

Разбира се, нивото на обществена подкрепа за Тръмп е несравнимо по-висока от това на непопулярния Никсън. Въпреки това, дори привържениците на действащия президент могат да му обърнат гръб, тъй като атаката срещу Капитолия доведе до смъртта на петима души. И в очите на най-упоритите си фенове, Тръмп отказа да ръководи атаката и просто игнорира емоционалния импулс на собствените си избиратели.
 
Преди 6 месеца Доналд Тръмп сериозно се надяваше на втори президентски мандат, но съдбата се разви по различен начин. Сега репутацията му е непоправимо опетнена. Много хора, особено в Америка, вярват, че влиянието на САЩ върху света е намаляло пряко по времето на президентството на Тръмп заради неговия волунтаризъм. Що се отнася до успехите в икономиката, те бяха обезсилени от пандемията от коронавирус и съпътстващите я карантини. 

Действащият президент на практика остана сам. Просто в страната останаха по-малко републиканци. Много от привържениците на Тръмп бяха повлияни от щурма на Капитолия и бързо се ''преоблякоха'' като демократи. Има объркване дори и във вътрешния кръг на президента. Униженият Тръмп в крайна сметка беше принуден да откаже да присъства на инаугурацията на Байдън. 

За Тръмп има няколко варианта за развитие на събитията след щурма на Капитолия. Основната роля във всички сценарии за развитие на събитията ще играе импийчмънта на президента. Импийчмънтът е предвиден в член 25 от Конституцията на САЩ и Камарата на представителите вече гласува за него. Тръмп стана първият глава в историята на тази държава, който беше импийчван два пъти. За завършване на процедурата обаче е необходимо решението на Сената. 

Междувременно лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че Сенатът няма да издаде присъдата за импийчмънт срещу действащия президент Доналд Тръмп, докато мандатът му не изтече на 20 януари. В същото време демократите се опитват да привлекат Доналд Тръмп пред съда, а председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че този процес трябва да се ускори. 

Трябва да се отбележи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е против импийчмънта. Той е готов да бие тревога, защото в случай на импийчмънт страната може да се потопи в пълен мрак и хаос. Наскоро Пенс и Тръмп проведоха разговор помежду си и извода беше спокойно да продължат да работят до края на президентския мандат. 

А за това Тръмп доброволно да напусне президентския пост, днес и дума не може да става. Президентът е силен човек и най-вероятно няма да се откаже от властта си по този начин. Освен това изборите показаха, че малко по-малко от половината от всички избиратели го подкрепят. Някои от успехите на Тръмп се признават дори от неговите противници. Да не говорим за републиканците. Например, той реформира съдебната система в САЩ, като постави на длъжност трима съдии във Върховния съд и 220 съдии в цялата страна. Всички тези съдии са консерватори, което несъмнено ще повлияе на бъдещата съдба на Америка. 

Според западните медии Америка е приела идеите на Тръмп, така че неговата следа ще остане завинаги в политиката на САЩ. Времето ще покаже дали ''ваксината Тръмп'' само ще даде почивка на нарастващата вълна от глобализация. Но вече е ясно, че лесна и безусловна победа на либералите в най-голямата икономическа сила в света няма да се състои.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

 

Коментари

Задължително поле