САЩ са извели от Русия свой таен агент през 2017 г., Кремъл отрича твърденията

САЩ са извели от Русия високопоставен руски представител, потвърдил че президентът Владимир Путин лично е ръководил намесата на Москва в американските избори през 2016 г.

Пред телевизионния канал CNN член на администрацията на американския държавен глава Доналд Тръмп разкрива, че въпросният човек от десетилетия работи за Вашингтон, имал е личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи на бюрото на президента. Той е бил изведен от Русия през 2017 г. поради опасения, че Тръмп или член на неговата администрация може да го предадат без да искат с ненавременните си разкрития на класифицирана информация. По това време американският държавен глава е провел няколко разговора с руския външен министър Сергей Лавров и двамата са си разменяли засекретени данни относно "Ислямска държава", Сирия и Израел.

Информаторът се е оказал важен източник на информация за американските тайни служби. Благодарение на него те са стигнали до заключението, че Путин лично е ръководил намесата в изборите в САЩ през 2016 г. в подкрепа на Доналд Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън.

Според в. "Ню Йорк Таймс" същият информатор е заявил, че Путин е свързан с хакерската атака срещу сървъра на Националния комитет на Демократическата партия, разкрила много неудобни за лагера на Клинтън съобщения.

Изведения от Русия агент е бил най-добрият източник на ЦРУ в страната. Бягството му е попречило на тайните служби на САЩ да узнаят какво ще направи Кремъл по време на американските избори през 2018 г., както и по време на подготовката за президентските избори догодина, твърдят още американските медии.

Твърденията не останаха без отговор от Кремъл. Говорителката на Путин Елена Крилова разкри, че в материала на CNN става въпрос за мъж на име Олег Смоленков. По думите й той никога не е имал нищо общо с администрацията на държавния глава и не е имал контакт с него.

Коментари

Задължително поле