САЩ се отказват от F-22

Американските военновъздушни сили вече са тествали прототип на своя бъдещ изтребител

Военновъздушните сили на САЩ търсят заместник на изтребителя от 5-то поколение F-22 Raptor. Според американската армия през следващото десетилетие самолетът вече няма да може да изпълнява бойните мисии, които Вашингтон прогнозира въз основа на анализа на бъдещите заплахи. 

Времето на това решение обаче до голяма степен ще бъде определено от изпълнението на програмата за създаване на изтребител ​​от 6-о поколение ("Програма за въздушно господство от следващо поколение" - NGAD), каза генерал-лейтенант Клинтън Хиноте, заместник-началник на стратегическия щаб на американските ВВС.

„Приблизително до 2030 г. вече ще говорим за 40-годишна бойна платформа и тя просто няма да бъде правилният инструмент за работа, особено когато говорим за защита на нашите приятели като Тайван, Япония и Филипините срещу китайската заплаха, която расте и расте“, каза Хиноте пред изданието Defense News.

Планът предвижда поетапното премахване на F-22 и рационализиране на инвентара на бойните части до четири типа изтребител. Те включват бъдещият самолет от 6-поколение NGAD, многофункционалният изтребител F-35, както и изпитаните F-15EX и F-16. Още известно време ВВС на САЩ ще забазят и убиецът на танкове А-10.

За строго класифицираната програма NGAD все още са известни малко подробности, но през септември 2020 г. Уил Ропър, бившият шеф на снабдяването на ВВС на САЩ, обяви първият полет на прототипната версия.

Не е ясно колко близо е програмата NGAD до серийното производство, но според генерал Хиноте, че тя изпреварва очакванията.

Ограниченията на F-22, според специалиста, се крият в относително малкия флот от внедрени самолети, което допринася за високи оперативни разходи и ниска производителност в бойните мисии. F-22 има сравнително малък боен радиус (само 1850 морски мили с два извънбордови резервоара за гориво) и боекомплектът му е относително малък.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка