САЩ ще разширят военновъздушна база на НАТО, за да разполагат с ядрени изтребители

САЩ ще разширят въздушна база в Източна Европа, за да приютят изтребители, способни да носят ядрено оръжие, според нов доклад, след години на култивиране на по-тесни връзки с Унгария при по-широки усилия за укрепване на границите на НАТО с Русия.

Британският вестник The Telegraph съобщи в понеделник, че правителствените договори показват, че има планове за модернизиране на военновъздушната база Кечкемет, унгарско военно съоръжение, разположено югоизточно от столицата Будапеща. Базата вероятно ще разполага с произведени в САЩ тактически изтребители F-15 Eagle, според доклада, с неизвестен брой самолети за близка поддръжка A-10 Warthog и транспортни самолети C-5 Galaxy. F-15 е сертифициран да носи ядрени гравитационни бомби B61-12.

САЩ отдавна имат силно присъствие в Европа, засилено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в началото на 2022 г. НАТО прекара последните две години в укрепване на източния си фланг близо до Русия, като Швеция и Финландия се присъединиха към алианса в прекъсване на дългогодишната политика на неутралитет. Newsweek се свърза с Министерството на отбраната за коментар по имейл.

САЩ са водещ член на алианса НАТО, който изрично определи Русия като „най-значимата и пряка заплаха“ за своите държави-членки, както и за други страни в Европа и отвъд Атлантика.

В понеделник Бруно Кал, ръководителят на Федералната разузнавателна служба на Германия, каза, че армията на Москва вероятно ще може да започне атака срещу НАТО "най-късно до края на десетилетието".

Армията на САЩ има свое Европейско командване със седалище в Германия и осигурява жизненоважни способности за континенталните страни от НАТО, включително логистика и разузнаване.

Армията на САЩ има осем гарнизона в Европа и отвори своя полски гарнизон през март 2023 г. НАТО също има редица многонационални бойни групи в Източна Европа, една от които се ръководи от САЩ Алиансът удвои броя на бойните групи и следователно войски, в региона след февруари 2022 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди допълнителни 20 000 американски войници в Европа през първите няколко месеца от войната в Украйна, като постави повече от 100 000 американски военнослужещи в Европа до края на юни 2022 г. Много от тях служеха в източния край на НАТО, САЩ каза по това време.

САЩ подписаха споразумение за прилагане с Унгария през юли 2021 г., което ще позволи на Вашингтон достъп до военновъздушната база Кечкемет, както и военновъздушната база Папа в западната част на страната. По-късно през годината друг меморандум, подписан в Будапеща, предостави на САЩ достъп до гарнизоните Тата и Варпалота в Унгария.

Вашингтон и Унгария обявиха това, което е известно като Споразумение за сътрудничество в отбраната през 2019 г., натоварено с модернизирането на силите в източноевропейската нация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка