Сблъсък между Вучич и Тачи на заседанието в ООН

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се сблъскаха на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи, дни след като парламента на Прищина гласува за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в армия.

"Ако Косово е допуснало грешка, тя е само, че изчакахме пет години със създаването на армия", заяви Тачи. "Косовските войници ще бъдат войници на мира и армията на Косово ще допринася за стабилността в региона", увери той.

Според косовския президент ООН трябва да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, защото вниманието му е необходимо за справяне с истинските проблеми пред днешния свят, съобщава БТА.

Сръбският президент Вучич обаче призова ООН да "укроти" и възпре Прищина и в бъдеще да играе по-важна роля в диалога между двете страни. Той отхвърли "така нареченото суверенно право" на Косово да изгражда собствена армия и заяви, че е "много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен" за последствията, които ще има за региона създаването на косовска армия.

Нито в един документ на нито една международна организация и дори в собствената конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, подчерта Вучич и цитира съответния параграф.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили за сигурност и отбеляза в изявление, че всякакво ограничаване на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща мисия би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.

САЩ изразиха подкрепата си за трансформирането на косовските сили за сигурност. Китай призова двете страни да се въздържат от всякакви изказвания, които подхранват напрежението. Европейските страни - членки на Съвета за сигурност, разпространиха декларация, призоваваща за диалог, с цел постигането на "споразумение за пълна и правно обвързваща нормализация" и създаването на условия, позволяващи подновяването на диалога.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че решението на Косово е грубо нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е основополагащ акт за решаването на конфликта в Косово. Той определи като безотговорна, беззъба и преминаваща опасната линия политиката на ЕС към Косово и предупреди, че появата на косовски въоръжени сили "е заплаха за мира и сигурността в региона и води до риск от повторение на въоръжения конфликт".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа