Свалят цените на горивата с нови мерки

Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Искат да отпадне влагането на биодобавки през зимата

Петролът се понижи с 25% от октомври

Очакват барелът да стигне 55-65 долара

Мерки за намаляване на цените на горивата у нас предлага Българската петролна и газова асоциация. Сред тях са да спре влагането на биодобавка през зимния период, което оскъпява горивото.

Компаниите са готови да обсъдят и промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляване на разходите за издръжка. Настояват всички бензиностанции, включително и ведомствените, да публикуват себестойността на продуктите си, за да е ясно на обществото какви са надценките на търговците.

Публикуваме пълното изявление на Българската петролна и газова асоциация след срещата им с вицепремиера Томислав Дончев.

„На 15.11.2018 г., се проведе работна среща между вицепремиера Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация.

Членовете на асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната.

Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.

На срещата с вицепремиера Томислав Дончев бяха обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

На срещата бяха предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.

БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Ясно съзнавайки, че проблемът със съществуването на сива икономика и контрабанда в сектора не е решен напълно, представителите на БПГА настояват за мерки в тази насока и за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Компаниите, членуващи в БПГА, биха искали да изразят пред представителите на политическата общност категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика.

БПГА още веднъж заявява, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.”

 

Бензинът поевтиня с 15 стотинки за месец

Средната цена за литър стигна 2,19 лв.

Цените на горивата тръгнаха надолу през последния месец. Най-сериозно е намалението при най-масовия бензин А95, който в момента по бензиностанциите се продава средно по 2,19 лв. за литър. Само за месец цената му е паднала с 15 стотинки за литър или с 6,41%, а за последната седмица понижението е с 11 стотинки за литър (близо 5 на сто), показват данните на сайта Fuelo.net.

По-слабо е понижението при цените на дизела, който в момента струва по 2,36 лв. за литър. За последната седмица цената му е с 2 стотинки надолу, като тенденцията е поевтиняването да продължи. При пропан бутана цената също върви надолу, като средната е 1,08 лв. за литър.

Цените на горивата у нас реагираха на рязкото поевтиняване на петрола на световните пазари.

Понижението на ориентировъчния за европейския пазар сорт брент спрямо максималните нива от началото на октомври ($86.29) е почти 25%. При сорта WTI поевтиняването е за 12-а поредна търговска сесия, което никога досега не се е случвало като продължителност в историята на търговията от 1983 г. насам.

Прогнозите на търговците от преди месец за цени от 100 долара за барел заради подновяването на американските санкции срещу Иран, вече са коригирани и залагат на 55-65 долара в началото на 2019 г.

 

Министерство на финансите подготвя промени

Пишат надценката на касовата бележка

Всяка касова бележка, която издават бензиностанциите, ще съдържа задължително колко е търговската надценка на бензина и дизела, които влизат в цената им. Тази промяна предлага Министерство на финансите.

Промените ще залегнат в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, по-известна като наредбата за касовите апарати.

Целта е да се повиши доверието в системата, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Ще предложа да задължим всеки търговец на дребно на горива, когато издава касов бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС, както и цената на горивото без косвените налози. Със съответните законодателни изменения можем да отидем и по-напред и да се посочва и търговската надценка в касовата бележка”, обясни още министърът.

Така във всеки фискален бон ще се посочи колко отива за държавата и колко за търговеца, което пък ще помогне на потребителите да се ориентират кога са натоварени с по-висока от реалната цена.

Подобна практика се прилага вече при електроразпределителните дружества, като във фактурата, която те издават е посочена цена за пренос, за производство, за зелена енергия, обясни финансовият министър.

Той напомни, че правителството няма механизми да влияе върху международните цени на суровия петрол, Комисията за защита на конкуренцията до този момент не е докладвала за нарушения на пазара, а акцизните ставки са минималните, допустими в ЕС.

Коментари

Задължително поле