Свалят чиновниците от колите на НСО

Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Администрацията на президента ползва специализиран транспорт по закон

НСО продължава да охранява болница “Лозенец”

Всички чиновници от президентската администрация да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от “Обединени патриоти”. След Коледната ваканция те ще внесат промени в Закона за Националната служба за охрана. Конкретен повод за настояването на патриотите е катастрофата, направена от служител на НСО, при която тежко пострада 14-годишно момче. Инцидентът стана в четвъртък в 19.50, на кръстовището на бул. “Драган Цанков” и “Лъчезар Станчев”. От НСО отказаха да съобщят кого е бил зад волана, както и кой е возил. Уточниха само, че шофьорът е бил сам. Стана ясно, че колата на НСО е прибрала в дома му един от секретарите на президента Румен Радев, но от “Дондуков” 2 не пожелаха да кажат името му. “Труд” научи, че чиновникът от президентската аднинистрация, закаран от НСО до дома му, е секретарят на държавния глава по външна политика Димитър Арнаудов.

“Крайно време е чиновниците от президентството да престанат да ползват НСО като транспортна фирма”, коментира пред “Труд” съпредседателят на парламентарната група на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Той припомни, че още при приемането на закона за службата от ВМРО предлагаха значително да бъде ограничен обхватът на лицата, които ползват специализиран транспорт. Патриоти припомниха и скандалите, свързани с лимузините на НСО, които разхождат съпругата на президента Румен Радев из шивашки ателиета. “Няма причина нито секретарите, нито шефът на кабинета на Румен Радев да се превозват с коли на НСО”, коментира Искрен Веселинов. Чл.14, ал.11 т.14 от закона за НСО гласи, че службата осигурява транспортно дейността на администрацията на президента на републиката. От години е ясно, че чиновниците ползват транспорт от НСО не само когато са по работа, а и по време на пазар и развлечения. Президентството е единствената държавна институция, която няма собствени автомобили и от години предпочита да ползва тези на НСО.

Парадоксално е, че НСО продължава да охранява и болница “Лозенец”, въпреки променения є статут. Още в началото на февруари 2019 г. депутатите гласуваха промяна в Закона за лечебните заведения, която превърна болницата на властта в една от университетските. Очаква се депутатите да премахнат задължението на държавните гардове да охраняват лечебното заведение. Най-вероятно от колите на НСО ще бъдат свалени и заместник-председателите на Народното събрание, за които според патриотите също няма причини да ползват специализиран транспорт.

Версия

Блъснатото дете пресякло на червен светофар

Основната версия за тежкия инцидент е, че детето е пресякло на червен пешеходен светофар, казаха полицейски източници. Те обаче уточниха, че точните причини ще станат ясни след изготвяне на експертизи. Случаят е поет от Военно-окръжна прокуратура-София, тъй като шофьорът е от НСО е с чин младши сержант. От държавното обвинение съобщиха, че се разпитват свидетели, иззети са и записи от камери. Назначени са и автотехнически и съдебномедицински експертизи.

По първоначални данни колата на НСО не се движела бързо, а детето изскочило в последния момент. Очевидци разказаха и, че с него е имало още един младеж, който се опитал да го хване, за да не пресича, но не успял. Зеленият сигнал на пешеходния светофар на мястото на катастрофата пък свети само 10 секунди, показа проверка на “Труд”.

От НСО обясниха, че колата се прибирала към гараж след дежурство. Шофьорът оказал първа помощ на детето след катастрофата. Според запознати водачът бил в службата не повече от 4 години. От НСО твърдят, че е опитен водач и нямал нарушения. Говори се обаче, че бил късан на вътрешни изпити, с които се проверява годността на държавните гардове. От службата отказаха коментар.

Вътрешният министър Младен Маринов също потвърди, че в колата освен шофьорът не е имало друг пътник.

 

Славчо Близнаков, изп. Директор на болница “Св. Анна”: Може да има усложнения

Детето пристига в шоково състояние, има средно тежка черепно-мозъчна травма, сравнително тежка лицево-челюстна травма, има контузия на гърдите и корема и счупена предмишница. При една такава травма на гърди и корем винаги могат да се очакват усложнения, но се надявам да не се случват.

 

Премиерът Бойко Борисов: Да кажат кой е бил в колата

“НСО е под юрисдикцията на президентството. Не искам да се меся. Що се отнася до инцидента с детето, е хубаво по-бързо да излезе информацията. Трябва коректно да информират обществеността да се каже кой е бил в колата, имало ли е пътник или не. Сравнете прессъобщенията от катастрофа с Караянчева и вчерашния инцидент. Опитаха се през жълти, фалшиви, лайниви сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофата. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността.” Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Коментари

Задължително поле