„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Световен ден на WC Милиони хора по света все още нямат тоалетни

Замърсени води причиняват болести

На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той е иницииран от ООН с цел повишаване осведомеността на хората по проблемите свързани с канализация и хигиенни условия. Днес 892 милиона души продължават да облекчават естествените си нужди на открито. Това води до сериозни последствия за околната среда и тяхното здраве. Замърсените води, които по-късно консумират, причиняват заболявания като диария. Те са причина за смъртта на 361 000 деца на възраст под 5 години годишно.

В природата, след края на жизнения си цикъл, ресурсите естествено се рециклират и запазват баланса. Според предложение на ООН от 2018 г., в някои случаи е достатъчно да се възпроизведат тези естествени цикли, за да се намери решение на някои от най-важните проблеми, свързани със санитарната защита в някои части на света. Фондация We Are Water организира конференция за обсъждане и представяне на решения за канализация, които работят в хармония с околната среда и дават възможност на общности да управляват отпадъците си с наличните ресурси. Милиони хора нямат тоалетни и не могат да отговорят подобаващо на естествения призив на своите физиологични инстинкти. Тази липса на тоалетни означава, че в голям мащаб човешките изпражнения не се отвеждат или третират: – 60% от световното население, около 4,5 милиарда души, няма тоалетна в домовете си; – водата и почвата, които поддържат човешкия живот, се замърсяват; – 1,8 милиарда души пият вода, която може да бъде заразена.

Санитарните решения, основани на самата природа, се използват най-много в екосистемите за третиране на човешките отпадъци, преди да се върнат в околната среда. Повечето от тези решения са насочени към опазването и управлението на растителността, почвите и влажните зони. Някои от тях са: Тоалетни с торище, което събира и обработва човешките фекални отпадъци и по този начин осигурява торове за земеделието. Създадени от човека влажни зони и тръстикови масиви, които филтрират отпадъчните води, преди да се върнат в реките. За съжаление, изглежда пътят до реализацията е все още дълъг.

(БГНЕС, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. СЕРЕ.Е БРАТЯ БЕЗ СТЕСНЕНИЕ,НЕ СЕ ИЗМЪЧВАЙТЕ ОТ ЗОР!!!
    ЗАЩО ВИ Е ОГРАНИЧЕНИЕ,КОГАТО НУЖЕН Е ПРОСТОР…?

  2. Интересно е, че Бил Гейтс има програма по използването на този отпадъчен материал като се третира преди да отиде в пречиствателните системи; а метериалът е около 3 кубически КИЛОМЕТРА годишно световено производство.

  3. Отивам да отговоря подобаващо на естествения призив на своите физиологични инстинкти. Казано по-просто: „- Предавам се,ще акаааам!“. Кога ще е световният ден на пръцкането?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.