Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Даваме до 200 лв. за коледни подаръци (обзор) Две трeти от хората ще купят модни артикули, почти половината - козметика

Пропадат 19 дела за отнемане на 21 млн. лв. (обзор) Съдът прекрати конфискация на имоти за близо 2 млн. лв. на Христо Бисеров

Возят Миню Стайков в инвалидна количка (обзор) От 20 октомври бил настанен в болницата на затвора

Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Световен ден на WC Милиони хора по света все още нямат тоалетни

Замърсени води причиняват болести

На 19 ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната. Той е иницииран от ООН с цел повишаване осведомеността на хората по проблемите свързани с канализация и хигиенни условия. Днес 892 милиона души продължават да облекчават естествените си нужди на открито. Това води до сериозни последствия за околната среда и тяхното здраве. Замърсените води, които по-късно консумират, причиняват заболявания като диария. Те са причина за смъртта на 361 000 деца на възраст под 5 години годишно.

В природата, след края на жизнения си цикъл, ресурсите естествено се рециклират и запазват баланса. Според предложение на ООН от 2018 г., в някои случаи е достатъчно да се възпроизведат тези естествени цикли, за да се намери решение на някои от най-важните проблеми, свързани със санитарната защита в някои части на света. Фондация We Are Water организира конференция за обсъждане и представяне на решения за канализация, които работят в хармония с околната среда и дават възможност на общности да управляват отпадъците си с наличните ресурси. Милиони хора нямат тоалетни и не могат да отговорят подобаващо на естествения призив на своите физиологични инстинкти. Тази липса на тоалетни означава, че в голям мащаб човешките изпражнения не се отвеждат или третират: – 60% от световното население, около 4,5 милиарда души, няма тоалетна в домовете си; – водата и почвата, които поддържат човешкия живот, се замърсяват; – 1,8 милиарда души пият вода, която може да бъде заразена.

Санитарните решения, основани на самата природа, се използват най-много в екосистемите за третиране на човешките отпадъци, преди да се върнат в околната среда. Повечето от тези решения са насочени към опазването и управлението на растителността, почвите и влажните зони. Някои от тях са: Тоалетни с торище, което събира и обработва човешките фекални отпадъци и по този начин осигурява торове за земеделието. Създадени от човека влажни зони и тръстикови масиви, които филтрират отпадъчните води, преди да се върнат в реките. За съжаление, изглежда пътят до реализацията е все още дълъг.

(БГНЕС, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. СЕРЕ.Е БРАТЯ БЕЗ СТЕСНЕНИЕ,НЕ СЕ ИЗМЪЧВАЙТЕ ОТ ЗОР!!!
    ЗАЩО ВИ Е ОГРАНИЧЕНИЕ,КОГАТО НУЖЕН Е ПРОСТОР…?

  2. Интересно е, че Бил Гейтс има програма по използването на този отпадъчен материал като се третира преди да отиде в пречиствателните системи; а метериалът е около 3 кубически КИЛОМЕТРА годишно световено производство.

  3. Отивам да отговоря подобаващо на естествения призив на своите физиологични инстинкти. Казано по-просто: „- Предавам се,ще акаааам!“. Кога ще е световният ден на пръцкането?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.