Световен дневен ред - юли 2020 (ИНФОГРАФИКА)

От 1 юли се очаква и Европейският съюз да отвори границите за външни страни на базата на предварително определен списък, който правителствата на държавите членки трябва да одобрят най-късно до утре.

Базовото условие върху което дискутираха дипломатите бе на територията на ЕС да бъде позволен достъпа достъпа единствено на граждани на страни, които имат ниво на разпространение на заразата от COVID-19 сходно или по-ниско със средното за ЕС, за базата на данни за 100 хил. души върху 14-дневен период. 

Брюксел своевременно ще оценява и редовно постъпващите данни за тенденциите на нарастване или спад на разпространението на болестта в тези държави. 

Отмяната на ограничителни мерки и задължителна карантина ще работят на реципрочен принцип, като страните от списъка ще трябва да разрешат свободен достъп на гражданите на държавите членки, за да могат и техните да посещават ЕС след 1 юли, когато е планирано отварянето на външните граници. Списъкът на страните ще бъде обновяван на всеки 14 дни, като държавите членки сами ще решават за себе гражданите на кои държави да допълват или извъждат от него.

Коментари

Задължително поле