Световен дневен ред - юни 2019 (ИНФОГРАФИКА)

Доналд Тръмп ще реши следващия премиер на Великобритания

Втората визита на американският президент Доналд Тръмп във Великобритания, която започва в понеделник ще е несъмнено със знаменателен характер, коментират мнозинството от международните наблюдатели.

Посещението идва на фона на буксуващия Брекзит, обявената оставка на премиера Тереза Мей, която ще бъде подадена на 7 юни и надпреварата в нейната партия на консерваторите, кой да я наследи на поста. За основени фаворит от последните седмици е сочен бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън, който е известен да споделя взаимни симпатии с президента на САЩ.

Тръмп обяви тази седмица, че се надява да има възможността да се срещне с Джонсън, който е доказал “че е сила в британската политика”.

С неяснотите около Брекзит, едно обещание на американския държавен глава за гарантирано търговско споразумение между САЩ и Великобритания, след излизането на страната от ЕС, с Борис Джонсън като премиер, несъмнено ще определи следващият министър-председател на Великобритания.

В този контекст Тръмп предвижда и евентуална среща с Найджъл Фарадж – чиято “Партия за Брекзит” по последни проучвания е сочена за втора политическа сила на Албиона.

Коментари

Задължително поле