Светослав Бенчев: Ако спре вносът на руски петрол, цената на горивата няма да е проблем, а наличието им

Светослав Бенчев, БПГА

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина - две, за да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво. Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация по БНТ.

Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

"В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт." - каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно "затворено" море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

"Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море." - изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика