"Свилоза" АД в Свищов за трети път тази година спря работа заради липса на дървесина

Цените на суровината достигнаха исторически връх от 200 лева за тон

Химическият комбинат "Свилоза" АД в Свищов отново спря работа заради липса на дървесина. Това е третият принудителен престой на предприятието за тази година.
 
"Доставките на дървесина не са ритмични и наличните количества бързо се изчерпват. През последните 3-4 години такава криза не е имало. Напоследък няма ред в дърводобива. Освен това и цената на дървесината достигна колосалните 200 лева за тон", коментира изпълнителният директор на предприятието инж.Михаил Колчев.
 
Той допълни, че за нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими средно по 1500 тона дневно или около 40 000 тона дървесина месечно. Сега обаче в комбината пристигат два по около 200-300 тона дървен материал на ден, което е крайно недостатъчно за нормалния производствен процес.
 
"Имаме поръчки и договори с клиенти. От неуредиците в дърводобива у нас, търпим сериозни загуби. Проблемът в сектора се задълбочава и има отлив на работна ръка. В същото време дървообработващите у нас предприятия реализират около 4-5 % от Брутния вътрешен продукт на страната.
 
Предприятието е най-големият работодател в община Свищов като пряко в производството са ангажирани 470 души", сподели инж.Колчев.
 
Той допълни, че продължителността на принудителния престой на производствената дейност ще зависи от това кога ще бъдат възстановени доставките на дървесина. През това време ще бъде извършен ремонт и профилактика на съоръженията, а работниците ще си ползват полагаемите отпуски.
 
"Надявам се, че ситуацията ще се нормализира и няма да се стигне до съкращаване на персонал", заяви инж.Колчев.
Той предупреди, че този проблем се превръща в сериозна криза в бранша, защото не касае единствено "Свилоза" АД, а всички големи дървопреработвателни предприятия в страната. За ситуацията нееднократно е уведомявано Министерството на земеделието и храните, провеждани са срещи с ръководители на държавни институции, но до момента не са предприети мерки.

"Заради острият дефицит на дървесина, който води до колапс на дървообработващата промишленост у нас на 16 юни ще се проведе научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България" в троянското село Чифлик. Тя се организира по инициатива на Община Троян, местния бизнес и Лесотехнически университет – София, и се финансира от 25 троянски мебелни фирми. Във форума ще се включат представители на бизнеса и браншовите организации от цялата страна, най-компетентните учени в сферата на горите – ръководният екип на Лесотехническия университет, представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, на Съюза на лесовъдите, служители на държавни горски стопанства, депутати. Поканени са и природозащитни организации", информира инж.Михаил Колчев.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони