На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Св. Синод регистрира в МОН учебниците по религия Това се случва за първи път от почти 70 години насам

Учебниците на Св. Синод по Религия – Християнство-Православие за 1-5 клас са успешно завършени и вчера бяха регистрирани в МОН, съобщиха от Културно-просветния отдел на Българската Патриаршия. Това са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на XX век.

Сутринта на 30 януари Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, регистрира в Министерството на образованието и науката синодалните учебници. Те са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас.

През 2019 г. Св. Синод възложи на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по Православие за целия курс на училищното обучение в България. В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи.

В учебниците намериха място и някои от детските творби лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“. Така на младите творци се дава нова възможност да се изявят и да бъдат полезни на своите връстници, изучаващи Православие. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство-Православие и по Вероучение.

Новите учебници на светата ни Църква са съобразени и с учебните програми по Религия – Християнство-Православие. Програмите са изработени от Експертния съвет по Религия към МОН и са одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. Главният представител на Св. Синод в Експертния съвет е Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

С архипастирска грижа за духовно-нравственото възпитание и образование на българските деца Св. Синод разгръща своята просветна дейност с желание предметът Религия да влезе в числото на задължителните учебни часове.

На 5 февруари 2020 г. предстои отварянето на проектите в Дирекция „Учебници и училищна документация“ на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по Религия. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов, главен редактор на учебниците.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.