Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Хаджи Димитър“, три жени и дете са в „Пирогов“ Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Патриотите предлагат данъчни облекчения и при осиновяване

Гей билбордове слагат и в София (всичко по темата) Скандалните фотоси били част от информационна кампания

Задигнаха багер на музикант

Шефът на бюро „Зелена карта“ подаде оставка

Джон Болтън: Не виждам условия в обозримо бъдеще за среща между Тръмп и Путин

Сдружение превръща четенето в удоволствие, а не досадно учене Хората от „Пътуващите книги на Стара Загора“ правят досега с книгата емоция

Детска читалня сред природата. Снимки Архив на сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“

Децата днес не четат книгите, които родителите и бабите им са чели като малки. И всяко съвременно дете се радва на книга, но само ако тя е красива и провокира вниманието му с илюстрациите и оформлението си. Различни са изискванията и към тематиката на модерната детска литература. Днес светът е различен, много по-динамичен и е разбираемо, че класически произведения от минали век не са привлекателни за децата. За тях четенето на книги също трябва да бъде удоволствие, а много го отъждествяват единствено като учене. Децата първо трябва да почувстват, да се зарадват, а след това идва разбирането на смисъла от прочетеното.

Подобни идеи движат и дейността на създателите на сдружение “Пътуващите книги на Стара Загора”, които от три години са успели да отключат любовта към книгата у много хора – и деца, и възрастни.

“Хората в неравностойно положение нямат достъп до книги –
много малко
от тях посещават библиотека
или имат пари,

за да влязат в книжарница. Чрез методите на библиотерапията решихме, че можем да достигнем до тях – каза председателят на “Пътуващите книги” Олга Клисурова. Тя обяснява, че чрез четене на подходящи книги хората от различни възрасти и социален статус могат по-леко и бързо да разрешават собствените си проблеми. Проектът “Пътуваща библиотека” е подпомогнат от Райфайзенбанк и в момента отново се набират средства от служители на банката. С парите ще бъде закупена съвременна литература за библиотеките в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора и в Кризисния център за жени и деца, претърпели домашно насилие към сдружение “Самаряни”. Инициативата ще започне в началото на 2018 година.

Ще се провеждат регулярни срещи за съвместно четене и обсъждане на книги с консултанти по библиотерапия и арттерапия.
“Опитът ни показва, че наистина има смисъл от това, което правим. Миналата година със събраните средства направихме

седем читални за деца в Казанлък и в пловдивски села.

В малките населени места библиотечните фондове на читалищата са много ограничени” – обяснява Олга Клисурова. Там не попадат най-новите книги, книжарниците също не предлагат съвременна и атрактивно илюстрирана литература. Оказва се, че в селата и малките градчета и децата, и не малка част от техните родители не са виждали модерна книга и литературата свършва със задължителните заглавия, които им дават в училище. “Когато видиш широко отворените им любопитни към книгата очи, значи сме си свършили работата, а това е най-голямото удовлетворение” – споделя Олга Клисурова и е уверена, че таблетът или телефонът не може да замести книгата в детските ръце.

“Правехме читалните сред природата, на които присъстваха и родителите. Четяхме и обсъждахме, което позволява на децата да се вълнуват, да мислят и да споделят преживяното. След това организирахме работилничка, в която всеки малък читател рисува впечатленията си от книжката, или изработва предмет. Четенето зарежда децата с емоции и въображение да творят. Една от книжките се казваше “Какво е да си силен” и те ни показаха тяхната сила да танцуват, включихме се и ние. В село Кортен четохме край реката кратки приказки за досънуване, които ги предизвикаха да разсъждават и да мечтаят. Най-радващо за нас е, че след това децата продължават да посещават читалищните библиотеки, в които сме оставили закупените книги” – добави Мирослава Балдаранова, представител на “Пътуващите книги”.

Към сдружението е създаден и детски театър, в който

играят участниците в първата читалня,

организирана в Стара Загора. Родителите им са силно съпричастни с тези занимания и костюмите са закупени със средства, дарени от тях. Малките актьори вече имат покани да гостуват с представления на свои връстници.

Заключителното събитие по проекта, насочен към подрастващите читатели, ще се състои на 2 декември от 11 часа в сградата на Радио Стара Загора. Всички рисунки и изработени от тях предмети ще бъдат показани на изложба. Малките актьори ще участват с представленията “Наръчник за мечтатели” и “Мечо Пух”. Декорите също са създадени от детски ръце.

Сдружение “Пътуващите книги на Стара Загора” подкрепя и млади таланти чрез организиране на конкурси за текстове. Произведения на отличените от първите две издания вече са издадени в сборник.

Повече информация за проекта на www.izberi.rbb.bg. Дарения в подкрепа на кампанията могат да се направят чрез SMS с текст DMS BIBLIO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори или чрез превод по следната банкова сметка:  IBAN:BG48FINV91501016542093; BIC:FINVBGSF; Първа Инвестиционна Банка; Получател: Пътуващите книги на Стара Загора Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.