Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Сдружение превръща четенето в удоволствие, а не досадно учене Хората от „Пътуващите книги на Стара Загора“ правят досега с книгата емоция

Децата днес не четат книгите, които родителите и бабите им са чели като малки. И всяко съвременно дете се радва на книга, но само ако тя е красива и провокира вниманието му с илюстрациите и оформлението си. Различни са изискванията и към тематиката на модерната детска литература. Днес светът е различен, много по-динамичен и е разбираемо, че класически произведения от минали век не са привлекателни за децата. За тях четенето на книги също трябва да бъде удоволствие, а много го отъждествяват единствено като учене. Децата първо трябва да почувстват, да се зарадват, а след това идва разбирането на смисъла от прочетеното.

Подобни идеи движат и дейността на създателите на сдружение “Пътуващите книги на Стара Загора”, които от три години са успели да отключат любовта към книгата у много хора – и деца, и възрастни.

“Хората в неравностойно положение нямат достъп до книги –
много малко
от тях посещават библиотека
или имат пари,

за да влязат в книжарница. Чрез методите на библиотерапията решихме, че можем да достигнем до тях – каза председателят на “Пътуващите книги” Олга Клисурова. Тя обяснява, че чрез четене на подходящи книги хората от различни възрасти и социален статус могат по-леко и бързо да разрешават собствените си проблеми. Проектът “Пътуваща библиотека” е подпомогнат от Райфайзенбанк и в момента отново се набират средства от служители на банката. С парите ще бъде закупена съвременна литература за библиотеките в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора и в Кризисния център за жени и деца, претърпели домашно насилие към сдружение “Самаряни”. Инициативата ще започне в началото на 2018 година.

Ще се провеждат регулярни срещи за съвместно четене и обсъждане на книги с консултанти по библиотерапия и арттерапия.
“Опитът ни показва, че наистина има смисъл от това, което правим. Миналата година със събраните средства направихме

седем читални за деца в Казанлък и в пловдивски села.

В малките населени места библиотечните фондове на читалищата са много ограничени” – обяснява Олга Клисурова. Там не попадат най-новите книги, книжарниците също не предлагат съвременна и атрактивно илюстрирана литература. Оказва се, че в селата и малките градчета и децата, и не малка част от техните родители не са виждали модерна книга и литературата свършва със задължителните заглавия, които им дават в училище. “Когато видиш широко отворените им любопитни към книгата очи, значи сме си свършили работата, а това е най-голямото удовлетворение” – споделя Олга Клисурова и е уверена, че таблетът или телефонът не може да замести книгата в детските ръце.

“Правехме читалните сред природата, на които присъстваха и родителите. Четяхме и обсъждахме, което позволява на децата да се вълнуват, да мислят и да споделят преживяното. След това организирахме работилничка, в която всеки малък читател рисува впечатленията си от книжката, или изработва предмет. Четенето зарежда децата с емоции и въображение да творят. Една от книжките се казваше “Какво е да си силен” и те ни показаха тяхната сила да танцуват, включихме се и ние. В село Кортен четохме край реката кратки приказки за досънуване, които ги предизвикаха да разсъждават и да мечтаят. Най-радващо за нас е, че след това децата продължават да посещават читалищните библиотеки, в които сме оставили закупените книги” – добави Мирослава Балдаранова, представител на “Пътуващите книги”.

Към сдружението е създаден и детски театър, в който

играят участниците в първата читалня,

организирана в Стара Загора. Родителите им са силно съпричастни с тези занимания и костюмите са закупени със средства, дарени от тях. Малките актьори вече имат покани да гостуват с представления на свои връстници.

Заключителното събитие по проекта, насочен към подрастващите читатели, ще се състои на 2 декември от 11 часа в сградата на Радио Стара Загора. Всички рисунки и изработени от тях предмети ще бъдат показани на изложба. Малките актьори ще участват с представленията “Наръчник за мечтатели” и “Мечо Пух”. Декорите също са създадени от детски ръце.

Сдружение “Пътуващите книги на Стара Загора” подкрепя и млади таланти чрез организиране на конкурси за текстове. Произведения на отличените от първите две издания вече са издадени в сборник.

Повече информация за проекта на www.izberi.rbb.bg. Дарения в подкрепа на кампанията могат да се направят чрез SMS с текст DMS BIBLIO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори или чрез превод по следната банкова сметка:  IBAN:BG48FINV91501016542093; BIC:FINVBGSF; Първа Инвестиционна Банка; Получател: Пътуващите книги на Стара Загора Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.