Себастиан Курц: ЕС трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит

Снимка: Архив

Европейският съюз трябва да осигури близко партньорство с Великобритания след Брекзит чрез споразумение заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, пише британският ежедневник Daily Express.

Той каза, че Виена и Лондон се нуждаят от „много силни“ връзки, след като Великобритания напусне Европейския съюз през март 2019 г.

Той приветства Тереза Мей в австрийската столица, след като главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние разкритикува Бялата книга на британския премиер, отхвърляйки реално нейния план за митническо споразумение.

Себастиан Курц подчерта важността да се сключи споразумението за оттегляне, за да могат преговарящите да продължат напред в дискусиите относно бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Австрийският лидер каза: "Мисля, че преговорите вървят доста добре. Бих искал да благодаря на главния преговарящ Мишел Барние, с работата му ще успеем да намерим решение през октомври.

"Ще подкрепим Мишел Барние и се надявам, че можем да намерим начин, по който след Брекзит отношенията между Великобритания и Австрия, Великобритания и Европейския съюз да останат много добри, защото бих казал, че и двете страни се нуждаем от това".

Неговата подкрепа за Барние идва, след като източник от ЕС съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е станала много неспокойна заради забавените преговори и иска да даде възможност на държавните глави да работят заедно, за да намерят решение.

„Време е за промяна на курса. Време е лидерите да проведат сериозна дискусия", каза източникът.

Мишел Барние отхвърли твърдениетo, настоявайки: "Всеки, който иска да намери разминаване между моя мандат и лидерите, си губи времето".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа