Северна Каролина отказа монумент на съветски летци

Властите се опасяват от хакерска атака

Градските власти в Елизабет Сити, US щата Северна Каролина, отхвърлиха меморандум за взаимно разбирателство за поставянето на монумент в памет на съветски летци, които са загинали като част от съвместна със САЩ операция по време на Втората световна война, предаде АП.

През 2017 г. бе постигната договорка с руското министерство на отбраната 4,5-метровият паметник, който тежи 25 тона, да бъде издигнат в парк в града, като изработката му ще бъде платена от Русия.

Но на фона на международно напрежение и страхове от предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, властите в Елизабет Сити отмениха договорката. Според общинския съветник Джони Уолтън скулптурата може да се окаже “троянски кон”. “Руснаците са експерти в хакерството, а ние сме дом на най-голямата база на Бреговата охрана. Никой няма да може ни помогне, ако Русия хакне компютрите ни, тъй като тя ще държи мишката”, изтъкна той.

Паметникът трябваше да бъде посветен на “Проект Зебра”, който бе разсекретен през 2013 г. и в рамките на който съветски авиатори са били обучавани в Северна Каролина за операция срещу нацистка Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка