Северна Корея е завършила създаването на ракетно-ядрени сили

Северна Корея е завършила създаването на ракетно-ядрени сили. Това се казва в заявление, разпространено в сряда от държавната телевизия на изолираната комунистическа страна, предава руската информационна агенция TACC.

Северна Корея „е изпълнила великата историческа задача, завършвайки създаването на държавни ядрени сили“, се казва в съобщението, прочетено в ефир.

В документа се отбелязва, че в зоната на поразяване на последната тествана междуконтинентална балистична ракета се намира цялата територия на САЩ. Изстрелването е извършено по лична заповед на лидера на Пхенян Ким Чен-ун в отговор на враждебната политика на Вашингтон.

Съгласно разпространената информация, ракетата е прелетяла 950 км и е достигнала максимална височина от 4,475 км.

По данни на агенция ЦТАК, която се позовава на правителството на Северна Корея, разработването и развитието на стратегическото въоръжение е насочено към защита на суверенитета на страната от „ядрения шантаж“ и „ядрените заплахи“ от САЩ.

Във вторник южнокорейският министър на обединението предупреди, че в рамките на една година Северна Корея може да обяви успешното завършване на работата по създаване на ядрените сили на страната. „Експерти са на мнение, че Северна Корея ще се нуждае от две или три години, но те развиват ядрените си сили и средства по-бързо, отколкото се очакваше, и ние не изключваме възможността Пхенян да обяви завършването на работата по създаването на своите ядрени сили в течение на една година“, алармира министърът на Сеул.

Коментари

Задължително поле