Северна Корея изстреля още ракети в Японско море

Снимка: Архив

Преди дни Ким Чен-ун заяви, че опитите със снаряди са предупреждение за Сеул и Вашингтон

Северна Корея е изстреляла две ракети от неустановен тип в Японско море, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на военните. Ракетите са били изстреляни от град Хамхин в северо-източната част на КНДР.

Двата снаряда не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония, предаде ТАСС. "Към настоящия момент няма никаква директна заплаха за страната ни", заяви източник от японското правителство. Японските военни специалисти са на мнение, че Северна Корея е изстреляла балистични ракети с малък обсег.

Според американски служител, цитиран от Ройтерс, Северна Корея е изстреляла поне един снаряд, който изглежда е ракета с малък обсег. Съединените щати  следят отблизо ситуацията, като обменят информация с Япония и Южна Корея, се посочва в изявление на  високопоставен служител на американското правителство.

Снарядите бяха изстреляни малко след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е получил "много хубаво писмо" от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. В него Ким е изтъкнал, че е недоволен заради проведените този месец съвместни военни учения на Съединените щати и Южна Корея и че опитите с ракетите са предупреждение за Сеул и Вашингтон.

Коментари

Задължително поле