Северна Корея предупреди, че надеждите за сделка със САЩ постепенно изчезват

Северна Корея отговори на негативните коментари на държавния секретар на САЩ, Майк Помпео, свързани изказването му, че Пхенян се държи „подло“ и предупреди, че надеждите за сделка с Вашингтон „постепенно изчезват“, предава АФП.

Изявлението на Пхенян идва след като преговорите между КНДР и Вашингтон останаха в застой, въпреки споразумението през юни, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун се разбраха да започнат преговори.

Въпреки това разговорите между двамата на практика не доведоха до нищо съществено, след като Пхенян продължи да провежда ракетни изпитания, като протест срещу военните учения между САЩ и Южна Корея.

„Нашите очаквания за диалог със САЩ постепенно изчезват и ние сме подтикнати да преразгледаме всички мерки, които сме предприели досега", заяви Чой Сон Хой, заместник-външен министър на Северна Корея, в изявление, предадено от официалните централни корейски информационни агенции.

Хой обърна внимание на забележкиете, направени по-рано от Майк Помпео, който определи действията на севера като "подло поведение", което не може да бъде пренебрегнато.

Според корейския министър подобен език е бил неподходящ, дразнещ и обиден. Той предупреди САЩ да не подлагат „нашето търпение на изпитание, ако не искате да имате горчиви съжаления след това“.

Коментари

Задължително поле