Северна Корея съобщи, че е извършила успешен ядрен тест

Северна Корея обяви, че е извършила тест на водородна атомна бомба и го нарече „абсолютен успех“, предава Би Би Си, а държавната телевизия на комунистическата страна излъчи кадри, на които Ким Чен-ун подписва заповед за провеждането на ядрен опит, предаде БНТ.

Южна Корея и Япония потвърдиха, че комунистическата държава е извършила най-мощния си ядрен опит досега, предава Ройтерс. Метереологичната служба на Япония регистрира трус от 6,3 по скалата на Рихтер, което е десет пъти повече от последните ядрени опити. Според военни експерти, цитирани от Ройтерс, все още е рано да се вадят заключения.

Американски военен експерт, цитиран от Ройтерс, заяви, че е все още рано да се извадят заключения дали тестът е на водородна бомба, или не, но по всяка вероятност източникът на сеизмичния трус показва, че идва от тестова площадка. Също така, той заяви, че е много малко вероятно дори Севера да притежава водородна бомба, да успее да я постави на междуконтинентална ракета, макар че държавната телевизия на Севера обяви, че страната има такава способност.

В последните седмици Северна Корея извърши няколко опита на междуконтинентални ракети, като при последния ракетата прелетя над Япония и се разпадна на няколко части.

Тестът беше извършен само часове, след като президентът Тръмп говори по телефона с японския премиер Шинзо Абе за ескалиращата криза на Корейския полуостров. Япония реагира особено остро на последния ядрен опит на Северна Корея, като премиерът го нарече „абсолютно недопустим“ и свика Съвет за национална сигурност, като същото направи и Южна Корея.

Все още няма реакция от САЩ или Китай, до чиито граници е бил извършен тестът. Агенция Ройтерс цитира жители на пограничния със Северна Корея китайски град Янджи, според които земният трус, който са усетили, е траял 10 секунди, а сирените за известяване са започнали да свирят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия