Северна Македония отрече да има общо с клеветническата кампания срещу България

Правителството на Северна Македония отговори на официална София, че „оценява като неуместно привикването на разговор в Министерството на външните работи поверения в делата на страната в България Владимир Кръстевски за позиции, изразени от трета страна, в анализ, който по никакъв начин не е свързан с правителството, а е изготвен от Института за балкански и близкоизточни изследвания (ИФИМЕС) от Любляна“, предава скопската „НоваТВ“.

Правителството потвърждава, че ИФИМЕС е нает като известен институт за консултантски услуги въз основа на анализ на политиката за превантивна дипломация и мерки за изграждане на доверие на регионално и глобално ниво, но че договорът му е изтекъл през 2019 г.: „От две години този институт няма ангажимент, свързан с работата на правителството, нито правно обвързващи задължения към правителството и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 г. ИФИМЕС никога не е участвал в анализи, свързани с отношенията между Северна Македония и България“.

От Скопие твърдят, че Република Северна Македония остава ангажирана и отворена за интензивни разговори и приятелски диалог, за да се постигнат възможно най-скоро решения, които ще насърчат подобряването на отношенията между Скопие и София „и да изградим общото ни бъдеще в ЕС чрез общи основи. Очакваме и инициираме приятелските маниери и отношения да се засилят и от двете страни, за да можем час по-скоро да кажем с България, че ‚намерихме решение, в което няма губещи и че заедно се справяме с предизвикателствата на новото време“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа