Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване към НАТО

Парламентът на Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединяване на страната към НАТО. Специално за събитието парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, пристигат днес в Скопие.

Българските парламентаристи ще присъстват на ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Това ще стане на заседание на Събранието на Северна Македония, информира БНР. След гласуването в македонския парламент председателят на българския парламент Цвета Караянчева и депутатите ще присъстват на церемонията по издигане на знамето на Алианса пред сградата на Събранието. По време на посещението си в Скопие Караянчева ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на македонския парламент Талат Джафери.

Решението да бъде отправена покана към западната ни съседка за присъединяване към НАТО е взето през 2008 година с условие за намиране на взаимно приемливо решение на спора с Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането от парламентите на двете страни на подписаното през 2018 година Преспанско споразумение. През февруари миналата година Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО се подписа от държавите-членки на Алианса в Брюксел.

Българският парламент ратифицира Протокола по присъединяването на Северна Македония на 20 февруари миналата година в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери.

Коментари

Задължително поле