Седмицата карантина за ученици остава

Писмо от МОН

Ще продължават да пращат паралелки вкъщи

Карантиниране 7 дни за болен с COVID ученик и 5 дни за съучениците му от класа остава в сила, независимо, че вече няма извънредна епидемична обстановка. Това съобщават от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) във връзка с тяхното искане за спешни промени, с които МОН и здравното министерство да дадат адекватни нови правила. “Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение, дори и при един болен ученик в контакт с класа”, мотивираха се от СРСНПБ.

В отговор преди ден с писмо до директорите на училища зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова им съобщила, че продължават да се прилагат разпоредбите в Закона за здравето и промяна в тази посока няма да има.

“Проблемите тук са за родителите - остават в дома си, за да гледат деца до 14-годишна възраст, освен това училищата ще извършват при възможност дистанционно обучение, а за учениците следва по-некачествен учебен процес в дистанционен формат. Натоварването е и за учителите, които ще трябва да преподават в хибридна среда. “А можеше да бъде много по-адекватно, но ще спазваме разпоредбите на закона”, обясниха от СРСНПБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование