Сексуален скандал разтърси спортна федерация в Гърция

Олимпийската шампионка по ветроходство София Бекатору разказа за изнасилване, което претърпяла по време на спортната си кариера. Това се случи по време на онлайн конференция на тема „Започни да говориш - прекъсни тишината - говори, не търпи“, организирана от Министерството на спорта в Гърция. 

София Бекатору е сексуално малтретирана от член на Федерацията и е описала подробно какво се е случило в деня, който „белязал“ живота й.

„Сексуалният тормоз е форма на насилие над жените, но също така и дискриминация по пол“, каза по повод жалбата на София Бекатору, министърът на културата и спорта Лина Мендони.

Признанието на София Бекатору насърчи и други спортисти да споделят подобно насилие и предизвика буря от подкрепа от политици и личности, както и от потребители на социални медии. Само 24 часа след разкритията международният плувец Маня Биков и техническият плувец Рабея Ятриду със собствени публикации описват травматични преживявания от периода, когато са били спортисти.

Премиерът Кириакос Мицотакис се свърза днес със София Бекатору, след което подкрепи в социалните медии, нейното смело решение да сподели и осъди сексуалното насилие, което е претърпяла като тийнейджър.

Коментари

Задължително поле