Сексът като изкуство

Порното навлиза в образователната програма на Острова

Университетът в Ексетър представя своята нова дисциплина

Популярното британско учебно заведение - University of Exeter, ще е първото във Великобритания, което ще въведе дисциплината, изучаваща порнографията. От следващата есен в него ще се изучава предмета „Порнография: тела, пол и репрезентация“.

Новият предмет ще се появи като част от историята на изкуството и визуалната култура. Той ще бъде преподаван от д-р Жоао Флоренсио. Той заявява, че макар и да бъде трудно за някои студенти да гледат подобни изображения, той не възнамерява да подлага на цензура нито един материал. Дисциплината ще обхване всички аспекти на порно индустрията, и по-специално движението в посока на „етичното порно“. Преподавателят е сигурен, че този предмет е необходим. Той се оплаква, че обсъждането на тази сфера, както и на сферата на интимните отношения, е рядкост в обществото, особено в образователния u контекст.

Според думите на Флоренсио, този жанр се движи и понякога се ръководи от развитието на технологиите и визуалните медии. Той възнамерява да освети въпроса за това, какви представи за човешкото тяло и за сексуалните желания са съществували в обществата, и да се разгледа въздействието на порнографията върху живота на хората, както и да запознае студентите с основните теории и дискусии около производството, разпространението и консумацията на порнографските материали, включително литература, ранна визуална еротика, в така наречения „златен век на порнографията“ и съвременните жанрове на „пост порното“ с участието на хомосексуалисти, феминистки, травестити и други, както и любителски материали.

„Много важно е за хората, работещи в сферата на порно индустрията, да имат достъп до същите права и защити като тези, работещи в другите индустрии. Така че, ако искаме етично порно, трябва да признаем ролята на порнографията в съвременната култура, трябва да я признаем като индустрия и работно място и само тогава можем да гарантираме, че професионалистите в сферата на порното ще бъдат възприемани като всички останали извън тази сфера“, казва Флоренсио.

(Превод - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле