Секс скандал в шаха, 8 вече са жените, претърпели тормоз от гросмайстор Алехандро Рамирес

Секс скандал разтърси шахмата. Осем жени обвиниха американския гросмайстор Алехандро Рамирес за сексуални посегателства и неприлично поведение.Три от тях към момента на извършваните действия са били непълнолетни. Случаят започва да се разплита след оплакването на шахматистката Дженифър Шахаде. 

Обвиненията са идентични - гросмайсторът проявявал физическа агресия, целувал ги насила и ги докосвал без взаимно съгласие. Една от непълнолетните шахматистки разказва, че Рамирес я напил с алкохол, след което я принудил да правят орална любов.

Във федерацията на САЩ по шахмат били наясно с поведението, но въпреки това го държали на поста треньор на националния отбор до шахматната олимпиада в Индия през 2022 г.

След като осъди американския учител Алехандро Рамирес през 2020 г., Шахаде е получила имейли и от други жени, които също са били малтретирани от същия човек, поради тази причина сега тя реши да направи публикация в социалните мрежи, разкривайки тормоза, който е претърпяла.
Когато преди три години гросмайсторът, двукратна шампионка на Северна Америка (победител в първенствата за жени през 2002 и 2004 г.), отборен сребърен медалист от Олимпиадата в Калвия през 2004 г., писателка, член на Световната шахматна зала на славата и директорка на Американския женски шах съобщи за първи път за скандала, шахматният клуб Сейнт Луис искаше да я помири с агресора, така че двамата да бъдат коментатори на предаване на първенството за юноши.

С течение на времето нищо не се случи с Рамирес, който беше и най-добре платеният служител на клуба, а също така назначен за треньор на женския отбор на Съединените щати за Олимпиадата в Ченай през август 2022 г. Пред своите 31 000 последователи тя разказа за кошмара си едва сега и каза, че този човек трябва да бъде наказан, ако се появят още потърпевши. По-късно публикацията, която стана вирусна, предизвика разследване на The Wall Street Journal, където осем жени разказаха за своите случаи с насилие от Рамирес. 

Рамирес подаде оставката си в Сейнт Луис, за да не навреди на имиджа на клуба. Освен това бе отнето разрешението му да тренира отбора на университета в Сейнт Луис и Международната федерация по шах. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена