Село изколи прасетата си в очакване на африканската чума

Сливенското село Глушник изколи прасетата си в непосилните летни жеги, съобщиха местни жители. Хората се решили на тази стъпка, за да предотвратят загубите, ако африканската чума по свинете евентуално нахлуе и в Сливенския край. Тогава животните им ще бъдат евтаназирани и загробени. А сега, след лятната "Коледа", свинското месо е прибрано във фризерите.

"Миналия четвъртък имаше общинска епизоотична комисия, на която ни разясниха какво представлява това заболяване по прасетата", каза кметът на селото Димитър Петков. Той веднага информирали местните жители за острата зараза. Хората нямало да бъдат обезщетени от държавата, ако се стигнело до принудителна евтаназия, тъй като стопанствата им от типа "заден двор" не били регистрирани. Нито пък имали документи, с които да докажат откъде са купили свинете и какъв е техният произход.

"Колко прасета бяха заколени, не мога да кажа. В събота ми се обадиха 15 души, а в неделя - още доста хора", обясни кметът Петков. Глуфишевци са особено чувствителни на тема "епидемии" по животните. Преди две години бе открит случай на инфлуенца в домашно стопанство в Глушник. За да предотвратят разпространението на птичия грип, ветеринарните власти умъртвиха всички домашни птици в селото - близо 1400 кокошки, пилета, петли, патици, пуйки, фазани и токачки. Сред тях имаше и 315 домашно отглеждани пощенски гълъби. "Такова нещо не може да се забрави. Болно им е на хората", коментира лаконично кметът.

На територията на област Сливен засега няма регистриран случай на африканска чума по свинете.

Коментари

Задължително поле