Селски кмет въртял бардак

Изнудвал жените с високолихвени заеми, които те не успявали да изплащат

Кметът на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров и още 8 души бяха задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група, набирала проститутки в София.

Бандата действала от пролетта на 2017 г., а кметът държал “Бар 10” в центъра на столицата, където около 20 жени предлагали сексуални услуги. Освен като сервитьорки и барманки, те обслужвали клиенти и в близка къща. Кметът държал и два апартамента за ласки в столицата, пращал проститутките и на адреси. Тарифата била 60 лв. за час и 40 лв. за половин. При обиските били открити пари и секс атрибути, разказаха разследващи от ГДБОП и спецпрокуратурата.

Вчера следобед спецсъдът решаваше дали да остави в ареста кмета Балабуров и аверите му Стефан Стефанов, Милена Георгиева, Анита Георгиева, Димо Кроснаров, Валентин Майоров и Валери Филипов. Други двама от групата са пуснати срещу “гаранция”.

Жените били набирани с обяви за работа като компаньонки, сервитьорки и барманки. Кметът им отпускал високолихвени кредити, които те не можели да изплатят и така били принудени да проституират. Около 20 жени са дали показания пред съдия и са разказали как работи мрежата. Сред тях не е имало непълнолетни и малолетни момичета. Групата била добре структурирана – проститутките са имали охрана и шофьори, които ги карали на адреси. Оставяли им половината от заработената сума, а останалото прибирали и предавали на кмета. При претърсванията в дома му били открити 15 000 лв., а у най-приближения му - 4500 лв.

Балабуров печели изборите в с. Тъжа, община Павел баня през 2015 г. с 85% от действителните гласове (617 гласа). Селото е с около 1400 жители. 48-годишният Балабуров е издигнат от коалиция “Народен съюз”. Администраторът на кметството Мария Чолпанова научила за ареста от медиите. “Изненадана съм и се чувствам много неприятно… Съжалявам, че нашето село влезе по такъв начин в новините”, коментира пред “Труд” Чолпанова.

В края на май 2013 г. антимафиоти арестуваха Балабуров и разбиха друга негова сводническа банда. По дело на първа инстанция в спецсъда той получил 3-годишна условна присъда за склоняване на 3 момичета да проституират, но по-късно тя е била отменена. Схемата му тогава работела по същия начин в нощен бар и няколко апартамента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право